Biszkopt z masą budyniową

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z masą budyniową podany na białym talerzu.
Biszkopt z masą budyniową
Biszkopt z masą budyniową to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Wilgotne ciast idealnie komponuje się podane z kawą lub herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
562 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Cukier (350 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko 3,2% 3 szklanki (750 ml)
  • Budyń (proszek) (60 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na biszkopt z masą budyniową krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Wsyp cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź biszkopt i przekrój na pół.

Budyń wsyp do miski.

Wlej mleko, dodaj żółtka i wymieszaj.

W garnku podgrzej mleko, dodaj cukier.

Do gotującego mleka wlej masę z żółtek.

Cały czas mieszając, gotuj przez 5-7 minut.

Wystudź budyń i dodaj do niego masło.

Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Przełóż ciasto masą.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Pokrój na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z masą budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat biszkoptu z masą budyniową

Biszkopt z masą budyniową to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Biszkopt z masą jest bardzo kremowy i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszny biszkopt można podawać także z gorącą czekoladą. Przepis na biszkopt z masą budyniową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, mleko, budyń, żółtka jaj, masło.

Jak zrobić biszkopt z masą budyniową? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź biszkopt i przekrój na pół. Budyń wsyp do miski. Wlej mleko, dodaj żółtka i wymieszaj. W garnku podgrzej mleko, dodaj cukier. Do gotującego mleka wlej masę z żółtek. Cały czas mieszając, gotuj przez 5-7 minut. Wystudź budyń i dodaj do niego masło. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto masą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Pokrój na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: smaczny placek sprawdzi się podany na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na ciasto nie sprawi Ci dużego problemu. Pyszny biszkopt z masą można polać także rozpuszczoną czekoladą. Biszkopt jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Biszkopt można udekorować siekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Alergeny w biszkopcie z masą budyniową

Lista alergenów dla biszkoptu z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze biszkoptu z masą budyniową

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt z masą budyniową to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Biszkopt ma dużą ilość kalorii i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej ani chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
268.08
562.97
Białko (g)
6.04
12.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
32.25
67.73
Węglowodany przyswajalne (g)
32.24
67.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
13.20
27.73
Tłuszcze nasycone (g)
8.44
17.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
9.99
Cholesterol (mg)
125.49
263.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
128.24
269.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.88
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.03
264.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.39
Ryboflawina (mg)
0.22
0.45
Niacyna (mg)
1.11
2.34
Foliany (µg (mcg))
36.26
76.15
Beta karoten (µg (mcg))
23.87
50.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
55.36
116.25
Potas (mg)
100.97
212.04
Wapń (mg)
61.91
130.02
Fosfor (mg)
102.22
214.65
Magnez (mg)
12.18
25.57
Żelazo (mg)
1.27
2.68
Cynk (mg)
0.61
1.27
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z masą budyniową 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z masą budyniową

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Budyń (proszek)
60 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
32.00