Przepis na biszkopt z masą budyniową krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Cukier 350 g
- Jajko 6 szt.
- Mleko 3,2% 750 ml 3 szklanki
- Budyń (proszek) 60 g
- Żółtko jajka 4 szt.
- Masło 250 g
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Wsyp cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wystudź biszkopt i przekrój na pół.
Budyń wsyp do miski.
Wlej mleko, dodaj żółtka i wymieszaj.
W garnku podgrzej mleko, dodaj cukier.
Do gotującego mleka wlej masę z żółtek.
Cały czas mieszając, gotuj przez 5-7 minut.
Wystudź budyń i dodaj do niego masło.
Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Przełóż ciasto masą.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Pokrój na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt z masą budyniową - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie z masą budyniową
Biszkopt z masą budyniową to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Biszkopt z masą jest bardzo kremowy i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszny biszkopt można podawać także z gorącą czekoladą. Przepis na biszkopt z masą budyniową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, mleko, budyń, żółtka jaj, masło.
Jak zrobić biszkopt z masą budyniową? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź biszkopt i przekrój na pół. Budyń wsyp do miski. Wlej mleko, dodaj żółtka i wymieszaj. W garnku podgrzej mleko, dodaj cukier. Do gotującego mleka wlej masę z żółtek. Cały czas mieszając, gotuj przez 5-7 minut. Wystudź budyń i dodaj do niego masło. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto masą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Pokrój na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: smaczny placek sprawdzi się podany na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na ciasto nie sprawi Ci dużego problemu. Pyszny biszkopt z masą można polać także rozpuszczoną czekoladą. Biszkopt jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Biszkopt można udekorować siekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze biszkoptu z masą budyniową
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w biszkopcie z masą budyniową
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na biszkopt z masą budyniową
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z masą budyniową
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie z masą budyniową
Lista alergenów dla biszkoptu z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka