Przepis na biszkopt z malinami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blacha do pieczenia 22 x 26 cm

Do dużej miski wbij jajka i ubij je z cukrem na gładką i puszystą masę.

Do masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia składników.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Na wierzch ułóż maliny i delikatnie wciśnij je do środka ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Biszkopt z malinami podany na blaszce z cukrem pudrem.
biszkopt z malinami
Koszt przygotowania dania
28.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Biszkopt z malinami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o biszkopcie z malinami

Biszkopt z malinami jest świetną opcją na naprawdę pyszny wypiek, który świetnie sprawdza się na co dzień, ale również od święta. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To wspaniałe, lekkie ciasto, które zachwyca słodyczą, a także fantastycznymi pieczonymi malinami. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków.

Przepis na biszkopt z malinami jest niezwykle prosty, dzięki czemu spokojnie poradzi sobie z nim każdy początkujący cukiernik. To wspaniała propozycja na deser, ale również podwieczorek. Całość jest bardzo delikatna i łagodna, pełna owocowego smaku. To wspaniały pomysł na urozmaicenie zwykłego biszkoptu, który z dodatkiem owoców smakuje po prostu fantastycznie, także ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z malinami, który będzie niezwykle prosty, a przy tym bardzo pyszny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest naprawdę wspaniała. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników, a oprócz tego mikser. Choć robi się go tylko z podstawowych produktów całość jest naprawdę fantastyczna, a przy tym naprawdę ciekawa. Ciasto prezentuje się również naprawdę elegancko, to przez maliny, które zatopione w cieście puszczają sok i odbarwiają jego część, tworząc różowe plamy. To naprawdę przyciąga wzrok.

To dobry wybór nie tylko do popołudniowej kawy, ale również na przyjęcia, czy rodzinne spotkania. Ze względu na swój elegancki wygląd i pyszny smak, ten wypiek jest naprawdę uniwersalny.

Oprócz biszkopta głównym składnikiem są owoce, które ożywiają całą kompozycję smakową i nadają jej świetności. Najlepiej sprawdzają się w nim świeże maliny, które są niezwykle aromatyczne i soczyste. To właśnie dla nich najlepiej robić to ciasto latem. Jednak całość będzie równie dobra z mrożonymi malinami.

Ten delikatny wypiek świetnie sprawdzi się również dla dzieci, które na pewno pokochają go za niebywałą słodycz. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ten prosty przepis będzie wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne, proste przepisy.

Wartości odżywcze biszkoptu z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
171.63 kcal
145.89 kcal
Białko
6.85 g
5.82 g

Węglowodany w biszkopcie z malinami

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
28.93 g
24.59 g
Węglowodany przyswajalne
26.33 g
22.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.60 g
2.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
3.55 g
3.02 g
Tłuszcze nasycone
1.64 g
1.39 g
Tłuszcze nienasycone
1.92 g
1.63 g
Cholesterol
116.38 mg
98.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt z malinami

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A
50.85 µg (mcg)
43.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
10.46 mg
8.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.28 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
50.06 µg (mcg)
42.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.20 mg
Niacyna
1.38 mg
1.18 mg
Foliany
48.32 µg (mcg)
41.08 µg (mcg)
Beta karoten
4.78 µg (mcg)
4.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z malinami

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
45.86 mg
38.98 mg
Potas
171.16 mg
145.49 mg
Wapń
50.54 mg
42.96 mg
Fosfor
125.91 mg
107.02 mg
Magnez
18.77 mg
15.96 mg
Żelazo
1.81 mg
1.54 mg
Cynk
0.76 mg
0.64 mg
Miedź
0.09 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z malinami 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z malinami

Lista alergenów dla biszkoptu z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania biszkoptu z malinami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Maliny
350 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Koszt składników
36.10
Jak oceniasz przepis na biszkopt z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób