Biszkopt z galaretką i kremem mascarpone

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt, galaretka, krem, patera.
Biszkopt z galaretką i kremem mascarpone
Biszkopt z galaretką i kremem mascarpone jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników prostych deserów. To ciasto, choć niepozorne smakuje wybornie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
425 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (220 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
  • Galaretka (140 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Cukier wanilinowy (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, sitko

Przepis na biszkopt z galaretką i kremem mascarpone krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.

Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.

Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.

W misce śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj do niej małymi porcjami serek i cukier waniliowy, cały czas mieszając.

Biszkopt posmaruj masą serową.

Ciasto zalej galaretką i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z galaretką i kremem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone

Biszkopt z galaretką i kremem mascarpone jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników prostych deserów. To ciasto, choć niepozorne smakuje wybornie.

Przepis na biszkopt z galaretką i kremem mascarpone to pyszny sposób na deser. Zrobisz go w kilka chwil. A wszystkie składniki z powodzeniem znajdziesz w każdym sklepie. Do wykonania tego ciasta nie trzeba dużych umiejętności, czy czasu. Całość można wykonać w kilkanaście minut. Do tego biszkopt, który jest jego bazą, wychodzi z tego przepisu naprawdę miękki, o idealnej strukturze. To ciasto sprawdzi się dla każdego, kto kocha owocowe smaki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z galaretką i kremem mascarpone, by był smaczny, a przy tym dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Ciasto z mascarpone i galaretką jest opcją idealną dla wszystkich miłośników serników. W tej wersji całość jest znacznie łatwiejsza, dlatego świetnie sprawdzi się dla początkujących osób. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na ciepłe, letnie dni ze względu na lekkość i smaczny, owocowy aromat. Składa się na nie puszysty i bardzo miękki biszkopt, który otoczony jest delikatnym serkiem mascarpone i galaretką owocową. Możesz sięgnąć po truskawkową, wiśniową, czy porzeczkową. Jeśli wolisz słodsze ciasta, sprawdzi się również brzoskwiniowa, czy bananowa. W wersji nieco lżejszej można również sięgnąć po ricottę, która dobrze smakuje, świetnie się rozprowadza, a przy okazji ma mniej kalorii i tłuszczu. Ten wypiek wspaniale komponuje się ze świeżymi owocami. Dlatego najlepiej robić je latem. Jeśli lubisz, możesz do ciasta dodać również mrożone owoce. Natomiast serek mascarpone jest idealnym dodatkiem do wypieku, ze względu na naprawdę kremową konsystencję. Ten placek to wspaniały pomysł na pyszny, ale również łatwy letni deser, który sprawdzi się na każdą okazję. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt pracochłonnymi wypiekami. Pomimo swojej prostoty jest pyszne, a przy tym niezwykle efektowne.

Alergeny w biszkopcie z galaretką i kremem mascarpone

Lista alergenów dla biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
348.78
425.52
Białko (g)
7.23
8.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
32.83
40.06
Węglowodany przyswajalne (g)
32.78
39.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
20.87
25.46
Tłuszcze nasycone (g)
16.52
20.15
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
5.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
37.97
46.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone 79
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Galaretka
140 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Cukier wanilinowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Koszt składników
40.30