Biszkopt z galaretką i kremem mascarpone
- Mąka pszenna typ 500 (220 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
- Galaretka (140 g)
- Mascarpone (250 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Cukier wanilinowy (15 g)
Przepis na biszkopt z galaretką i kremem mascarpone krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.
Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.
Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.
Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.
W misce śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj do niej małymi porcjami serek i cukier waniliowy, cały czas mieszając.
Biszkopt posmaruj masą serową.
Ciasto zalej galaretką i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone
Biszkopt z galaretką i kremem mascarpone jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników prostych deserów. To ciasto, choć niepozorne smakuje wybornie.
Przepis na biszkopt z galaretką i kremem mascarpone to pyszny sposób na deser. Zrobisz go w kilka chwil. A wszystkie składniki z powodzeniem znajdziesz w każdym sklepie. Do wykonania tego ciasta nie trzeba dużych umiejętności, czy czasu. Całość można wykonać w kilkanaście minut. Do tego biszkopt, który jest jego bazą, wychodzi z tego przepisu naprawdę miękki, o idealnej strukturze. To ciasto sprawdzi się dla każdego, kto kocha owocowe smaki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z galaretką i kremem mascarpone, by był smaczny, a przy tym dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Ciasto z mascarpone i galaretką jest opcją idealną dla wszystkich miłośników serników. W tej wersji całość jest znacznie łatwiejsza, dlatego świetnie sprawdzi się dla początkujących osób. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na ciepłe, letnie dni ze względu na lekkość i smaczny, owocowy aromat. Składa się na nie puszysty i bardzo miękki biszkopt, który otoczony jest delikatnym serkiem mascarpone i galaretką owocową. Możesz sięgnąć po truskawkową, wiśniową, czy porzeczkową. Jeśli wolisz słodsze ciasta, sprawdzi się również brzoskwiniowa, czy bananowa. W wersji nieco lżejszej można również sięgnąć po ricottę, która dobrze smakuje, świetnie się rozprowadza, a przy okazji ma mniej kalorii i tłuszczu. Ten wypiek wspaniale komponuje się ze świeżymi owocami. Dlatego najlepiej robić je latem. Jeśli lubisz, możesz do ciasta dodać również mrożone owoce. Natomiast serek mascarpone jest idealnym dodatkiem do wypieku, ze względu na naprawdę kremową konsystencję. Ten placek to wspaniały pomysł na pyszny, ale również łatwy letni deser, który sprawdzi się na każdą okazję. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt pracochłonnymi wypiekami. Pomimo swojej prostoty jest pyszne, a przy tym niezwykle efektowne.
Alergeny w biszkopcie z galaretką i kremem mascarpone
Lista alergenów dla biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze biszkoptu z galaretką i kremem mascarpone
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(122g)
Węglowodany
(122g)
Tłuszcze
(122g)
Składniki mineralne
(122g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.