Biszkopt z galaretką

Opublikowano: 13.05.2021 r., 17:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z galaretką
Biszkopt z galaretką
Biszkopt z galaretką to wspaniały deser, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom słodkości z owocami. Jest niezwykle miękki, puszysty i bardzo lekki.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 40 min
164 kcal
Kcal w porcji
102 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3/4 szklanki (110 g)
  • Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (154 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na biszkopt z galaretką krok po kroku

Rozdziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Powoli wrzucaj po jednym żółtku i dobrze ubij.

Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Do dużej miski wsyp galaretki i zalej je 800 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do częściowego zastygnięcia.

Biszkopt odwróć do góry nogami.

Na niego rozłóż pokrojone na kawałki truskawki i zalej wszystko galaretką.

Ciasto odstaw do lodówki na półtorej godziny.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z galaretką

Biszkopt z galaretką to pyszny i lekki deser dla wszystkich miłośników słodkości. Świetnie sprawdzi się na letnie dni, gdyż świeże owoce sprawiają, że jest bardzo orzeźwiający. To niesamowicie łatwe ciasto, które można zrobić w kilka minut, a pięknie się prezentuje, ze względu na dodatek kolorowej galaretki.

Przepis na biszkopt z galaretką jest niezwykle łatwy, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Można go zrobić w bardzo szybkim czasie, a efekt końcowy prezentuje się i smakuje po prostu wybornie.

Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami, choć najlepiej komponują się słodkie truskawki, maliny czy borówki. Warto pamiętać, żeby nie korzystać z kiwi ani ananasa, które zawierają enzymy trawienne, które zaburzają tężenie galaretki. Co skończy się niestety nieudanym ciastem. Wszystkie inne owoce będą wyglądać i smakować dobrze.

To ciasto sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z bliskimi. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie.

To bardzo prosty przepis, z którego powstaje wyborny placek, który zasmakuje każdemu. Idealne połączenie miękkiego i puszystego biszkoptu z lekko kwaskowymi owocami i słodką galaretką to kulinarny strzał w dziesiątkę. To połączenie sprawia, że koło tego placka ciężko jest przejść obojętnie.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z galaretką i owocami, który będzie niesamowicie pyszny, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Z tej receptury powstaje idealnie puszyste i miękkie ciasto, które pokrywa warstwa świeżych owoców i wspaniałej galaretki. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach.

Ciasto biszkoptowe, które stanowi bazę tego ciasta, jest trochę mniejsze niż standardowy placek na torty. To wszystko po to, by nie zdominował zbytnio całego deseru. Idealne proporcje sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie czy mdłe. Ciasto przepięknie się prezentuje dzięki kolorowej warstwie z galaretek. Można wybrać dowolny smak, czy kolor galaretki, z każdą ciasto wygląda niezwykle dekoracyjnie i po prostu pięknie.

Alergeny w biszkopcie z galaretką

Lista alergenów dla biszkoptu z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze biszkoptu z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasta, tak jak wszystkie inne słodkości, powinny się pojawiać tylko od czasu do czasu w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(102g)
Energia (kcal)
160.91
164.13
Białko (g)
5.69
5.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(102g)
Węglowodany (g)
29.39
29.98
Węglowodany przyswajalne (g)
28.18
28.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
1.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(102g)
Tłuszcz (g)
2.25
2.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
0.95
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
1.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.80
0.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
0.53
Cholesterol (mg)
78.84
80.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(102g)
Witamina A (µg (mcg))
34.39
35.08
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.19
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.35
28.91
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.43
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.23
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.91
34.59
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.16
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
0.94
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.67
42.50
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.37
3.44
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(102g)
Sód (mg)
35.39
36.10
Potas (mg)
153.09
156.15
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.80
38.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
89.00
90.78
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.61
10.82
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
1.41
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.42
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z galaretką 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z galaretką

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
110 g
3/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 110 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Galaretka
154 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
3.70
Za 154 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
26.30