Biszkopt z galaretką
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3/4 szklanki (110 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Galaretka - 2 opakowania (154 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na biszkopt z galaretką krok po kroku
Rozdziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Powoli wrzucaj po jednym żółtku i dobrze ubij.
Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Do dużej miski wsyp galaretki i zalej je 800 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do częściowego zastygnięcia.
Biszkopt odwróć do góry nogami.
Na niego rozłóż pokrojone na kawałki truskawki i zalej wszystko galaretką.
Ciasto odstaw do lodówki na półtorej godziny.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Śmietanowiec z galaretką
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat biszkoptu z galaretką
Biszkopt z galaretką to pyszny i lekki deser dla wszystkich miłośników słodkości. Świetnie sprawdzi się na letnie dni, gdyż świeże owoce sprawiają, że jest bardzo orzeźwiający. To niesamowicie łatwe ciasto, które można zrobić w kilka minut, a pięknie się prezentuje, ze względu na dodatek kolorowej galaretki.
Przepis na biszkopt z galaretką jest niezwykle łatwy, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Można go zrobić w bardzo szybkim czasie, a efekt końcowy prezentuje się i smakuje po prostu wybornie.
Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami, choć najlepiej komponują się słodkie truskawki, maliny czy borówki. Warto pamiętać, żeby nie korzystać z kiwi ani ananasa, które zawierają enzymy trawienne, które zaburzają tężenie galaretki. Co skończy się niestety nieudanym ciastem. Wszystkie inne owoce będą wyglądać i smakować dobrze.
To ciasto sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z bliskimi. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie.
To bardzo prosty przepis, z którego powstaje wyborny placek, który zasmakuje każdemu. Idealne połączenie miękkiego i puszystego biszkoptu z lekko kwaskowymi owocami i słodką galaretką to kulinarny strzał w dziesiątkę. To połączenie sprawia, że koło tego placka ciężko jest przejść obojętnie.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z galaretką i owocami, który będzie niesamowicie pyszny, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Z tej receptury powstaje idealnie puszyste i miękkie ciasto, które pokrywa warstwa świeżych owoców i wspaniałej galaretki. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach.
Ciasto biszkoptowe, które stanowi bazę tego ciasta, jest trochę mniejsze niż standardowy placek na torty. To wszystko po to, by nie zdominował zbytnio całego deseru. Idealne proporcje sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie czy mdłe. Ciasto przepięknie się prezentuje dzięki kolorowej warstwie z galaretek. Można wybrać dowolny smak, czy kolor galaretki, z każdą ciasto wygląda niezwykle dekoracyjnie i po prostu pięknie.
Alergeny w biszkopcie z galaretką
Lista alergenów dla biszkoptu z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze biszkoptu z galaretką
Ciasta, tak jak wszystkie inne słodkości, powinny się pojawiać tylko od czasu do czasu w naszej diecie.
Energia i białka
(102g)
Węglowodany
(102g)
Tłuszcze
(102g)
Witaminy
(102g)
Składniki mineralne
(102g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.