Biszkopt na tort
- Jajko - w temperaturze pokojowej (7 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (140 g)
- Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na biszkopt na tort krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
Białka i żółtka oddziel od siebie do dwóch osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, a piana powinna być gęsta i lśniąca.
Następnie do białek dodawaj stopniowo żółtka, ciągle miksując masę.
Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, składniki wymieszaj.
Mieszankę mąki dodawaj stopniowo do ubitej masy, miksując masę na małych obrotach miksera.
Otrzymaną masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt wypiekaj przez około 40 minut.
Gotowy biszkopt wyciągnij z piekarnika, ostudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Ganache z białej czekolady
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat biszkoptu na tort
Biszkopt na tort to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które możesz przygotować w domu. Biszkopt jest szybki do przygotowania i doskonale sprawdza się jako baza do wielu różnych ciast. Biszkopt można przygotować w wielu wersjach smakowych. Biszkopt stanowi idealny spód do ciast, gdyż nie wyrasta zbyt wysoki. Przepis na biszkopt na tort jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia biszkoptu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, Mąka Pszenna, Mąka ziemniaczana oraz Proszek do pieczenia. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić biszkopt na tort? Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Białka i żółtka oddziel od siebie do dwóch osobnych miseczek. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do nich, po łyżce cukru cały czas ubijając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, a piana powinna być gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodawaj stopniowo żółtka, ciągle miksując masę. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, składniki wymieszaj. Mieszankę mąki dodawaj stopniowo do ubitej masy, miksując masę na małych obrotach miksera. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt wypiekaj przez około 40 minut. Gotowy biszkopt wyciągnij z piekarnika, ostudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają również składniki mineralne, takie jak żelazo i fosfor. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczny biszkopt gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Łatwy do zrobienia biszkopt jest bardzo szybkim ciastem, które przygotujesz bez większego problemu. Najlepszy biszkopt można podać jako dodatek do kawy lub herbaty.
Alergeny w biszkopcie na tort
Lista alergenów dla biszkoptu na tort przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze biszkoptu na tort
Biszkopt na tort stanowi doskonałą bazę pod wiele pysznych ciast. Biszkopt jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(745g)
Węglowodany
(745g)
Tłuszcze
(745g)
Witaminy
(745g)
Składniki mineralne
(745g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.