Biszkopt lady fingers
- Jajko (3 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 7 łyżek (70 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 7,5 łyżki (75 g)
Przepis na biszkopt lady fingers krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając.
Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj do połączenia składników.
Wolno przesiewaj mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a ciasto nałóż do rękawa cukierniczego.
Wyciskaj porcje ciasta na blachę i odstaw na 7-10 minut aby lekko wyschły.
Piecz w piekarniku nagrzanych do 180 stopni C przez ok. 15 minut.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat biszkoptu lady fingers
Biszkopt ladyfingers to popularny na całym świecie deser w postaci niewielkich biszkoptowych ciasteczek. Swoim podłużnym kształtem przypomina palce, stąd jego anglojęzyczna nazwa. To pyszne, słodkie, suche i łatwe w przygotowaniu biszkopty, które są niezwykle uniwersalne i sprawdzą się na wiele okazji. Biszkopty lady fingers świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska do popołudniowej kawy, czy herbaty, ale możesz też wykorzystać je jako bazę, spód na przykład do tiramisu, serników na zimno, czy innych słodkich deserów w postaci ciast lub kremów. Jak zrobić biszkopt lady fingers? Jedyne składniki, których potrzebujesz to jajka, mąka i ksylitol i jest to niezwykle prosty przepis. Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać pozostałe składniki delikatnie mieszając i piec biszkopciki ok. 15-20 minut. To wszystko, w tak prosty i szybki sposób przygotujesz ten pyszny deser. Pierwszy przepis na biszkopt lady fingers pochodzi prawdopodobnie z XV wieku, była to wtedy typowo dworska, królewska przekąska. Szczególnie przepadali za nią najmłodsi i do dziś się to utrzymuje – biszkopt lady fingers to prosty, smaczny deser dla dzieci. Dodatkowo, jeśli przygotujesz go z wykorzystaniem ksylitolu, zamiast cukru będzie to zdecydowanie lepsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy.
Alergeny w biszkopcie lady fingers
Lista alergenów dla biszkoptu lady fingers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze biszkoptu lady fingers
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru biszkopty są mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(26g)
Węglowodany
(26g)
Tłuszcze
(26g)
Składniki mineralne
(26g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.