Biszkopt kokosowy

Opublikowano: 10.02.2022 r., 14:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosowy biszkopt na talerzu
Biszkopt kokosowy
Biszkopt kokosowy sprawdzi się idealnie jako baza do tortów i słodkich ciast.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
393 kcal
Kcal w porcji
147 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (70 g)
  • Mąka kokosowa - 6 łyżek (60 g)
  • Wiórki kokosowe - 5 łyżek (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szklana miska, drewniana łyżka, okrągła forma do pieczenia 35 cm

Przepis na biszkopt kokosowy krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Do żółtek dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę kokosową, wiórki kokosowe, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek.

Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i dokładnie wymieszaj łyżką.

Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na biszkopt kokosowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu kokosowego

Ciasto biszkoptowe zapewne jest Ci dobrze znane. Większość z nas miała okazję spróbować tego pysznego, delikatnego, puszystego ciasta przy wielu okazjach. Wykorzystywany bywa na tort, słodkie desery, ale również dania wytrawne, przez to, że jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się w wielu odsłonach. Jedną z wersji tego pysznego ciasta jest domowy, puszysty i naprawdę pyszny biszkopt kokosowy. Dokładnie tak jak wersja podstawowa będzie on świetną bazą wszystkich ciast, nada im ciekawego, egzotycznego smaku. Jednocześnie jest równie łatwy i szybki w przygotowaniu. Możesz podawać go z wieloma różnymi dodatkami – szczególnie dobry będzie w połączeniu z owocami egzotycznymi, na przykład mango czy ananasem, a także z owocami jagodowymi o lekko kwaśnym smaku, przykładowo z jagodami, borówkami, poziomkami, czy porzeczkami. Możesz dodać do niego śmietankowej lub waniliowej masy przygotowanej z mascarpone, jogurtu kokosowego, czy budyniu. Jak widzisz, opcji jest całkiem sporo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo jest to naprawdę szybki i prosty przepis, z którym każdy poradzi sobie bez większego problemy i który nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przygotujesz go z białek i żółtek jaj, mąki kokosowej, napoju kokosowego oraz ksylitolu. Składniki te bez problemu znajdziesz w większości sklepów, a otrzymany z nich biszkopt będzie miał idealny smak i strukturę. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić biszkopt kokosowy, koniecznie czytaj dalej. Nasz przepis na biszkopt kokosowy sprawdzi się na każdą okazję.

Alergeny w biszkopcie kokosowym

Lista alergenów dla biszkoptu kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze biszkoptu kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru biszkopt ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(147g)
Energia (kcal)
267.40
393.08
Białko (g)
10.63
15.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(147g)
Węglowodany (g)
32.31
47.50
Węglowodany przyswajalne (g)
25.53
37.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.78
9.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(147g)
Tłuszcz (g)
14.44
21.23
Tłuszcze nasycone (g)
11.15
16.39
Tłuszcze nienasycone (g)
3.29
4.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.22
3.26
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
1.58
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
192.56
283.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(147g)
Witamina A (µg (mcg))
82.82
121.75
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.34
0.50
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.82
121.75
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(147g)
Sód (mg)
84.94
124.86
Potas (mg)
544.24
800.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
94.45
138.84
Żelazo (mg)
2.50
3.67
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu kokosowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu kokosowego

Koszt składników
44.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
70 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Mąka kokosowa
60 g
6 łyżek
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Wiórki kokosowe
50 g
5 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
44.60