Biszkopt kakaowy z 4 jajek

Opublikowano: 11.04.2022 r., 11:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przekrojony biszkopt kakaowy na blacie
Biszkopt kakaowy z 4 jajek
Biszkopt kakaowy z 4 jajek to bardzo dobra propozycja na szybkie ciasto. Biszkopt kakaowy jest wyrazisty w smaku i świetnie komponuje się jako dodatek do kremu śmietanowego. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
359 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - niepełna szklanka (180 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (230 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na biszkopt kakaowy z 4 jajek krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną, kakao i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan.

Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Jak oceniasz przepis na biszkopt kakaowy z 4 jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu kakaowego z 4 jajek

Biszkopt kakaowy z 4 jajek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Domowy biszkopt można upiec także w formie ciastek. Wypieki przygotowywane własnoręcznie nie zawierają konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Biszkopt kakaowy może stanowić bazę do tortu lub innego ciasta z kremem. Na biszkopcie można upiec także sernik. Przepis na biszkopt kakaowy z 4 jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao.

Jak zrobić biszkopt kakaowy z 4 jajek? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną, kakao i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan. Pozostaw do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mąka pszenna, z której wytwarza się prawie wszystkie ciasta, zawiera gluten. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Osoby chorujące na nietolerancję glutenu nie powinny spożywać go nawet w najmniejszej ilości. Gdyż powoduje on obumieranie kosmków jelitowych.

Podsumowując sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego ciasta. Pyszny biszkopt można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Łatwy do wykonania przepis nie sprawi Ci żadnych trudności. Szybki biszkopt będzie doskonały jako deser do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Biszkopt jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej najlepiej pod przykryciem przez 2-3 dni.

Alergeny w biszkopcie kakaowym z 4 jajek

Lista alergenów dla biszkoptu kakaowego z 4 jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze biszkoptu kakaowego z 4 jajek

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt kakaowy z 4 jajek to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Zawiera on także sporą ilość cukru, który podnosi gwałtownie poziom glukozy w naszej krwi. Biszkoptu nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
287.72
359.65
Białko (g)
10.34
12.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
55.48
69.35
Węglowodany przyswajalne (g)
52.76
65.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
4.73
5.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.17
2.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Tiamina (mg)
0.34
0.43
Ryboflawina (mg)
0.32
0.40
Niacyna (mg)
2.41
3.01
Foliany (µg (mcg))
66.60
83.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
48.76
60.96
Potas (mg)
200.19
250.24
Wapń (mg)
34.22
42.78
Fosfor (mg)
159.97
199.96
Magnez (mg)
52.72
65.90
Żelazo (mg)
3.48
4.34
Cynk (mg)
1.28
1.60
Miedź (mg)
0.37
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu kakaowego z 4 jajek 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu kakaowego z 4 jajek

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
180 g
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Mąka pszenna typ 500
230 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
16.50