Przepis na biszkopt czekoladowy z 4 jajek krok po kroku
- Jajko 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 300 g 1,5 szklanki
- Czekolada gorzka 200 g 2 tabliczki
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Śmietana 12% 150 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i cały czas miksując, dodaj do nich cukier.
Zmiksuj do powstania szklistej masy.
Dodawaj po jednym żółtku i zmiksuj.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do masy jajecznej wraz ze śmietaną kwaśną.
Zmiksuj masę krótko.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Wymieszaj silikonową szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Biszkopt wystudź w otwartym piekarniku.
Często zadawane pytania
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt czekoladowy z 4 jajek - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie czekoladowym z 4 jajek
Biszkopt czekoladowy z 4 jajek to wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które może być bazą dla tortów i ciast z kremem. Biszkopt z dodatkiem czekolady jest lekko wilgotny i świetnie wiąże masę śmietanową. Przepis na biszkopt czekoladowy z 4 jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, śmietana kwaśna.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy z 4 jajek? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i cały czas miksując, dodaj do nich cukier. Zmiksuj do powstania szklistej masy. Dodawaj po jednym żółtku i zmiksuj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do masy jajecznej wraz ze śmietaną kwaśną. Zmiksuj masę krótko. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Biszkopt wystudź w otwartym piekarniku.
Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując wiesz już jak upiec biszkopt czekoladowy z 4 jajek, wykorzystaj go przy pierwszej możliwej okazji. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Biszkopt jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni najlepiej pod przykryciem.
Wartości odżywcze biszkopta czekoladowego z 4 jajek
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w biszkopcie czekoladowym z 4 jajek
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na biszkopt czekoladowy z 4 jajek
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt czekoladowy z 4 jajek
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie czekoladowym z 4 jajek
Lista alergenów dla biszkopta czekoladowego z 4 jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%