Biszkopt czekoladowy z 4 jajek

Opublikowano: 12.04.2022 r., 8:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt czekoladowy z 4 jajek przełożony kremem leży na drewnianej desce do krojenia.
Biszkopt czekoladowy z 4 jajek
Biszkopt czekoladowy z 4 jajek to bardzo dobra propozycja na pyszny deser z czekoladą. Biszkopt można wykorzystać jako bazę do tortu oraz innego rodzaju ciast. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
684 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na biszkopt czekoladowy z 4 jajek krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę i cały czas miksując, dodaj do nich cukier.

Zmiksuj do powstania szklistej masy.

Dodawaj po jednym żółtku i zmiksuj.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do masy jajecznej wraz ze śmietaną kwaśną.

Zmiksuj masę krótko.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Wymieszaj silikonową szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Biszkopt wystudź w otwartym piekarniku.

Jak oceniasz przepis na biszkopt czekoladowy z 4 jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat biszkopta czekoladowego z 4 jajek

Biszkopt czekoladowy z 4 jajek to wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które może być bazą dla tortów i ciast z kremem. Biszkopt z dodatkiem czekolady jest lekko wilgotny i świetnie wiąże masę śmietanową. Przepis na biszkopt czekoladowy z 4 jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, śmietana kwaśna.

Jak zrobić biszkopt czekoladowy z 4 jajek? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i cały czas miksując, dodaj do nich cukier. Zmiksuj do powstania szklistej masy. Dodawaj po jednym żółtku i zmiksuj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do masy jajecznej wraz ze śmietaną kwaśną. Zmiksuj masę krótko. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Biszkopt wystudź w otwartym piekarniku.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując wiesz już jak upiec biszkopt czekoladowy z 4 jajek, wykorzystaj go przy pierwszej możliwej okazji. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Biszkopt jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni najlepiej pod przykryciem.

Alergeny w biszkopcie czekoladowym z 4 jajek

Lista alergenów dla biszkopta czekoladowego z 4 jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze biszkopta czekoladowego z 4 jajek

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt czekoladowy z 4 jajek to doskonała propozycja na bazę pod pyszne ciasto. Warto zwrócić uwagę na kaloryczność biszkoptu oraz zawartość cukrów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
326.15
684.91
Białko (g)
8.08
16.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
49.91
104.81
Węglowodany przyswajalne (g)
48.40
101.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
3.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
10.93
22.94
Tłuszcze nasycone (g)
6.98
14.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.94
8.28
Cholesterol (mg)
81.00
170.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
45.23
94.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.59
Ryboflawina (mg)
0.24
0.51
Niacyna (mg)
1.99
4.17
Foliany (µg (mcg))
52.98
111.26
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.48
15.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
44.58
93.61
Potas (mg)
381.71
801.58
Wapń (mg)
126.98
266.66
Fosfor (mg)
257.61
540.97
Magnez (mg)
47.74
100.26
Żelazo (mg)
3.21
6.74
Cynk (mg)
1.12
2.36
Miedź (mg)
0.30
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkopta czekoladowego z 4 jajek 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkopta czekoladowego z 4 jajek

Koszt składników
24.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
24.30