Biszkopt bezglutenowy
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (220 g)
- Mąka kukurydziana (85 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
Przepis na biszkopt bezglutenowy krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywno, zacznij dodawać stopniowo cukier (przy tym ciągle miksując).
Dodawaj stopniowo żółtka i cały czas mieszaj.
Na końcu dodaj mąki i wymieszaj je już łyżką.
Masę wlej do tortownicy i wstaw do pieczenia.
Piecz przez pół godziny.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt na roladę
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat biszkoptu bezglutenowego
Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Przepis na biszkopt bezglutenowy jest dobry jako podstawa do wielu ciast i różnych słodkich deserów. Jest to przepis niesamowicie prosty i uniwersalny, który zawsze i każdemu się uda. Pasuje do wielu kremów i dodatków, dzięki czemu przygotowanie czegoś słodkiego bez glutenu staje się proste. Ciasto jest delikatne i puchate, co chwalą sobie zwłaszcza dzieci.
Dzięki temu, że korzysta się z mąk, które nie zawierają tego białka, osoby z nadwrażliwością na gluten lub celiakią mogą zjeść pyszny deser. Jak zrobić biszkopt bezglutenowy dla tych, którzy muszą unikać glutenu? By biszkopt bezglutenowy był odpowiedni dla takich osób wystarczy wykorzystać dobry rodzaj mąki. Może to być mąka jaglana bądź ryżowa. Są także specjalne maki bezglutenowe, które można kupić robiąc zakupy w większym hipermarkecie, na działach lub w sklepach ze zdrową żywnością albo w internecie. Nie każda mąka bez glutenu spełni dobrze swoją funkcję, ponieważ każda się trochę od siebie różni. W tym przepisie na biszkopt bezglutenowy zrobiony jest on z mąki ziemniaczanej i z mąki kukurydzianej. Poza rodzajem mąki reszta pozostaje taka sama.
Jak zrobić biszkopt bezglutenowy, aby był wysoki? Sekretem wysokiego ciasta jest odpowiednia średnica tortownicy oraz w miarę wysoki rant. Przepis na biszkopt bezglutenowy z 6 jajek zrób w tortownicy o średnicy 22. Pamiętaj, by przed pieczeniem jajka wyjąć z lodówki, by nie były zimne. Można to zrobić na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia.
By zrobić dobrze upieczony biszkopt bez glutenu z mąki kukurydzianej oraz z mąki ziemniaczanej należy podczas pieczenia pilnować stopnia wypieczenia. Za pomocą patyczka do szaszłyka na środku ciasta sprawdź, czy jest ono już gotowe. Patyczek, na którym pozostał ślad surowego ciasta jeszcze się nie nadaje do wyjęcia z piekarnika. Gdy patyczek pozostaje suchy można zakończyć pieczenie.
Jeśli zrobisz biszkopt bezglutenowy po upieczeniu i ostudzeniu odwróć ciasto do góry dnem i wyłóż na dużą deskę do krojenia, na której znajduje się papier do pieczenia. Tak ułożony biszkopt nie będzie miał wgłębienia po środku i z boków pozostanie na równej wysokości. Do biszkoptu możesz dodać kakao i zrobić czekoladową wersję. Bardzo fajne są też aromaty o ulubionych smakach. Wariacji na biszkopt bezglutenowy jest bardzo dużo, wszystko jest kwestią Twojego gustu. W niczym nie odbiega on od tradycyjnie pieczonego biszkoptu.
Alergeny w biszkopcie bezglutenowym
Lista alergenów dla biszkoptu bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze biszkoptu bezglutenowego
Przepis na biszkopt jest stworzony dla osób unikających glutenu. Można go jeść w celiakii lub nietolerancji na gluten.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.