Przepisy na biszkopt – przepisy i sposoby na wykonanie idealnego biszkoptu
Biszkopt to jeden z najbardziej wiekowych wypieków świata. Co ciekawe, dziś uważa się biszkopty za jedne z najrzadszych wypieków, jeżeli chodzi o współczesną sztukę piekarską. Oczywiście nie oznacza to, że ciasta te całkiem znikły i nikt ich już nie piecze. Sprzedaje się je bowiem w lokalnych cukierni czy marketach jako suchą przekąskę, osobny deser lub bazę do ciast i innych słodkich wypieków. Jakie składniki są potrzebne, aby upiec biszkopt jako spód od tortu? Czy istnieje jeden sprawdzony i dobry sposób na pieczenie biszkoptu? Sprawdź najciekawsze przepisy na biszkopt i poznaj krótką historię tego prostego, aczkolwiek bardzo szlachetnego wypieku.
Sprawdzone i dobre przepisy na biszkopt – zobacz, jak zrobić spód do tortu
Krótka historia powstania biszkopta. Z czym najlepiej podawać biszkopt?
Biszkopt jest ciastem, które kiedyś pieczono jako lekką przekąskę lub element słodkich deserów. Biszkopt różni się od biszkoptów tym, że jest ciastem – biszkopty są z kolei ciasteczkami z cukrem, które wyglądają jak tzw. kocie języczki. Ciastka biszkoptowe często są także okrągłe i owalne. Biszkopt w formie ciasta ma za sobą długą historię, gdyż uznaje się go za wypiek jeden z najstarszych w historii cukiernictwa. Pochodzenie biszkoptu ma swoje korzenie we francuskiej dynastii sabaudzkiej, a początki ciasta datuje się na okolice XI wieku. Wypiek stał się popularny dzięki Bercie Sabaudzkiej, a raczej za zasługą jej córek, które rozsławiły biszkopty w wielu europejskich miastach. Wraz z wizytą cara Piotra Wielkiego w Europie, sława biszkopta zawędrowała również w stronę wschodu mapy świata.
Biszkopty dziś są naprawdę rzadko pieczone, ponieważ dostać je można w sklepie już w gotowej postaci. Warto pamiętać jednak, że przepis na biszkopt nie zmienił się od setek lat i wciąż jest naprawdę prosty do przygotowania. Trzeba jednak mieć w sobie dużo cierpliwości, aby go upiec. Biszkopty wykorzystuje się do różnego rodzaju deserów, ale też zajada w suchej formie jako przekąskę do popołudniowej kawy, ciepłego mleka, kakao czy cappuccino. Biszkopt znakomicie sprawdza się też jako spód na tortownicę, a więc baza do tortu. Świetnie smakuje także z dodatkiem różnych kremów, owocami bądź galaretką.
Ciekawostki na temat pieczenia biszkoptu – o tym warto wiedzieć!
- Biszkopt powinien składać się jedynie z cukru, mąki oraz jajek. Można do niego dodać ewentualnie szczyptę soli. Mimo wszystko jest to jeden z najtrudniejszych wypieków, który często ludziom się nie udaje.
- Kupując jajka na biszkopt, powinno się zwracać szczególną uwagę na to, czy jaja na pewno są świeże. Jajka powinny mieć dodatkowo rozmiar L – nie mogą być więc zbyt małe. Nie wolno też używać jajek wyciągniętych prosto z lodówki. Muszą osiągnąć temperaturę pokojową, zanim zrobisz z nich ciasto.
- Mąka do pieczenia biszkoptów musi być jasna, lekka i drobno zmielona. Właśnie dlatego najlepsza będzie mąka pszenna tortowa typ 450. Mąkę przed wykorzystaniem jako składnik biszkoptu należy przesiać, aby ją dodatkowo napowietrzyć. Chcesz skorzystać z sody albo proszku do pieczenia? Należy więc przesiać te składniki wraz z mąką pszenną.
- Cukier do biszkoptu powinien być biały i drobny. Gruby nie będzie się nadawał do pieczenia. Cukier nie może być też wilgotny.
- W czym upiec biszkopt? Najlepiej ułożyć ciasto na tortownicę z odpinaną obręczą, której dno wyłożysz uprzednio papierem do pieczenia.
- Łącząc mąkę z jajkami, nie można robić tego zbyt szybko i mocno. Nie wolno też od razu wsypać całej mąki. Należy mieszać całość delikatnie, nie rozrywając pęcherzyków powietrza – właśnie one wpływają bowiem na delikatność i puszystość biszkoptu.
- Biszkopt ma stać się elementem tortu? Lepiej więc pokroić go dopiero dzień po upieczeniu. Będzie on wówczas mniej się kruszył i sypał.
Dobry i sprawdzony przepis na biszkopt. Sprawdź najciekawsze receptury!
Jak zrobić prosty biszkopt? Składniki i sposób przygotowania
Przepisy na biszkopt są w Internecie naprawdę zróżnicowane. Zdecydowanie najlepsze są jednak te, w których jest jak najmniej składników. Prosty biszkopt powinien zawierać w sobie tylko kilka produktów. Do stworzenia jednej z najprostszej wersji biszkoptu potrzebować będziesz wyłącznie jajek, drobnego cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz szczypty soli. Pamiętaj, biszkopt jest – mimo prostoty składu – dość skomplikowanym ciastem. Właśnie dlatego trzeba do niego podejść z niezwykłą precyzją i spokojem. Pamiętając o wszystkich wskazówkach zawartych w poprzedniej części tekstu, możesz przystąpić do utworzenia swojego biszkoptu.
Żółtka i białka oddziel od siebie bardzo ostrożnie, aby masę dało się lepiej ubić. Cukier dodawaj partiami, po ubiciu białek, jednak nie przerywając procesu ubijania. Po rozpuszczeniu się cukru dodaj żółtka – jedno po drugim. Zanim połączysz składniki z mąką, przesiej ją. Zmieszaj masę szpatułką i przełóż ją do foremki (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Nie może być ona ani za mała, ani za duża. Piecz biszkopt przez maksymalnie 40 minut w 165 st. C. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, należy użyć w tym celu długiej drewnianej wykałaczki. Biszkopt należy wystudzić – dopiero później można użyć go do kolejnego wypieku albo zjeść saute jako osobną przekąskę do kawy.
Ciekawe przepisy na biszkopt – zaskocz swoich gości!
Szukasz nietypowego przepisu na ciasto z biszkoptem? Jeśli chcesz zaskoczyć niezapowiedzianych gości, koniecznie sprawdź poniższe pomysły.
- Biszkopt czekoladowy – upieczony
biszkopt świetnie komponuje się z masą czekoladową oraz truskawkami, bananami
lub wiśniami. Nada się nie tylko jako spód do tortu, ale też nowatorski wypiek
dla gości.
-
Biszkopt z mascarpone – to łatwe
do przygotowania ciasto, które składa się z niewielu składników. Słodki krem z
mascarpone świetnie smakuje również ze świeżymi owocami.
-
Biszkopt z makiem – mielony mak
nada niepowtarzalnego smaku tradycyjnemu biszkoptowi. Dzięki niemu ciasto
będzie też bardzo ciekawie wyglądać. Najlepiej sprawdza się w tym przepisie mak
niebieski.
- Rolada biszkoptowa z jabłkami – to łatwe ciasto, w którym waniliowy biszkopt genialnie komponuje się ze śmietankowym budyniem i prażonymi jabłkami. Całość warto doprawić cynamonem, aby biszkopt pięknie pachniał i zachwycił smakiem gości przy stole.