Bigos ze świeżej kapusty

Opublikowano: 26.01.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos ze świeżej kapusty podany na białym talerzu.
Bigos ze świeżej kapusty
Bigos ze świeżej kapusty to doskonały pomysł na pyszny bigos bez kiełbasy. Bigos z piersią kurczaka zawiera mniejszą ilość kalorii i jest lżej strawny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
293 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała - 1 mała główka (1000 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Śmietana 12% (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na bigos ze świeżej kapusty krok po kroku

Poszatkuj drobno kapustę białą.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż.

Dodaj do garnka kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.

Pierś dodaj do garnka.

Wlej pomidory w puszki i gotuj przez 15 minut.

Posiekaj koper i dodaj do bigosu.

Bigos podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśnej.

Jak oceniasz przepis na bigos ze świeżej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat bigosu ze świeżej kapusty

Bigos ze świeżej kapusty to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos jest smaczny i dużo lżejszy niż tradycyjny bigos z kiełbasą. Przepis na bigos ze świeżej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biała kapusta, pierś z kurczaka, marchew, cebula, olej rzepakowy, koper, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kwaśna 12%, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos ze świeżej kapusty? Poszatkuj drobno kapustę białą. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż. Dodaj do garnka kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Pierś dodaj do garnka. Wlej pomidory w puszki i gotuj przez 15 minut. Posiekaj koper i dodaj do bigosu. Bigos podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśnej.

Pierś z kurczaka to mięso zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest nisko kaloryczna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Jest bardzo często wybierana przez osoby na diecie redukcyjnej. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków. Mięso bez ich dodatków rośnie wolniej i nie zawiera tak dużej ilości wody. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując prosty przepis to doskonały pomysł na obiad. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszny bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos jest dobrym pomysłem na lunch do pracy.

Alergeny w bigosie ze świeżej kapusty

Lista alergenów dla bigosu ze świeżej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze bigosu ze świeżej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Bigos ze świeżej kapusty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Bigos zawiera dużą ilość białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
87.64
293.60
Białko (g)
4.73
15.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
5.80
19.43
Węglowodany przyswajalne (g)
4.26
14.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
5.34
17.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
4.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.96
13.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
9.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
3.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.99
50.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
71.39
239.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.42
51.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Witamina E (mg)
0.50
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.78
39.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.88
6.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.53
78.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
537.36
1800.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
71.38
239.12
Potas (mg)
237.66
796.15
Wapń (mg)
44.51
149.11
Fosfor (mg)
60.98
204.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.14
57.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.16
Cynk (mg)
0.32
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu ze świeżej kapusty 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu ze świeżej kapusty

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Śmietana 12%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
50 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 50 g
Koszt składników
47.50