Bigos ze słodkiej kapusty
- Kapusta biała - 1 główka (1000 g)
- Łopatka wieprzowa (400 g)
- Marchewka - 1 szuka (60 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Kiełbasa śląska - 4 sztuki (400 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na bigos ze słodkiej kapusty krok po kroku
Kiełbasę i mięso z łopatki wieprzowej pokrój na mniejsze kawałki.
Podsmaż na patelni z olejem rzepakowym.
Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kapustę posiekaj i włóż do garnka.
Zalej kapustę szklanką wody i dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Duś kapustę przez 20 minut aby zmiękła.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i mięso.
Dokładnie wymieszaj i duś przez 30 minut.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu ze słodkiej kapusty
Bigos to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami dlatego przedstawię Wam przepis na bigos ze słodkiej kapusty, nie dosyć ze jest prosty to jeszcze pyszny.
Wersja ze słodką kapustą jest zdecydowanie delikatniejsza niż ta, która zawiera tylko kapustę kiszoną. Przepis na bigos ze słodkiej kapusty jest bardzo szybki i prosty.
Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem jak zrobić bigos ze słodkiej kapusty?
Wystarcz, że będziesz mieć główkę słodkiej kapusty, koncentrat pomidorowy i mięsny dodatek. Ja dodaje jeszcze startą marchewkę i cebulę, która nada wyrazistego smaku.
Do bigosu idealnie nada się mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto jest wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.
Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do zna garnka. Następnie dodaj startą marchew i mięso. Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Jak widzisz ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos ze słodkiej kapusty. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w wcześniej przygotowanych słoikach.
Skoro już wiesz jak zrobić bigos ze słodkiej kapusty, życzę Ci smacznego!
Alergeny w bigosie ze słodkiej kapusty
Lista alergenów dla bigosu ze słodkiej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos ze słodkiej kapusty
Wartości odżywcze bigosu ze słodkiej kapusty
Bigos ze słodkiej kapusty to bogactwo witamin z grupy B oraz witamin C,A,E,K dlatego powinniśmy sięgać po niego dużo częściej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.