Bigos z ziemniakami

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z ziemniakami podany w drewnianej miseczce.
Bigos z ziemniakami
Bigos z ziemniakami to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos to polska potrawa przygotowywana na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
347 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała pół małej główki (600 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Ziemniaki późne 12 średnich sztuk (1200 g)
  • Kiełbasa podwawelska (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bigos z ziemniakami krok po kroku

Kapustę kiszoną posiekaj drobniej.

Poszatkuj kapustę białą.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Kiełbasę pokrój w plastry.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj do garnka kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę.

Duś całość przez 30 minut.

Dodaj kapustę białą, pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.

Kiełbasę podsmaż na patelni i dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Obierz ziemniaki se skórki, umieść w garnku o wlej wodę.

Gotuj 20 minut, po czym odcedź.

Podawaj bigos z ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na bigos z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu z ziemniakami

Bigos z ziemniakami to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przepis na bigos z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, kiełbasa, cebula, pomidory w puszce, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić bigos z ziemniakami? Kapustę kiszoną posiekaj drobniej. Poszatkuj kapustę białą. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do garnka kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Duś całość przez 30 minut. Dodaj kapustę białą, pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut. Kiełbasę podsmaż na patelni i dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Obierz ziemniaki se skórki, umieść w garnku o wlej wodę. Gotuj 20 minut, po czym odcedź. Podawaj bigos z ziemniakami.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów, więc jest odpowiednia dla diabetyków. Kapusta kiszona ponadto jest świetnym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które powstają w niej podczas procesu fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego mają bardzo korzystny wpływ na naszą florę bakteryjną. Ziemniaki są świetnym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pomysł na bigos z ziemniakami świetnie sprawdzi się na obiad. Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do bigosu. Bigos z kiszonej kapusty jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos z kapusty kiszonej i białej jest zrównoważony w smaku. Bigos możesz wzbogacić powidłami śliwkowymi lub suszonymi śliwkami.

Alergeny w bigosie z ziemniakami

Lista alergenów dla bigosu z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z ziemniakami

Wartości odżywcze bigosu z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Bigos z ziemniakami to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Bigos zawiera dużą ilość składników mineralnych. Bigos jest niskokaloryczny i syty, dlatego świetnie sprawdza się w dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
86.85
347.40
Białko (g)
2.95
11.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.25
36.98
Węglowodany przyswajalne (g)
7.34
29.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
7.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.56
18.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
7.52
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
10.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.84
7.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
3.37
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.14
Cholesterol (mg)
9.15
36.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
4.30
17.20
Witamina B6 (mg)
0.18
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.41
Witamina C (mg)
18.68
74.72
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.42
Witamina E (mg)
0.34
1.36
Retinol (µg (mcg))
1.20
4.80
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Ryboflawina (mg)
0.05
0.21
Niacyna (mg)
1.10
4.38
Foliany (µg (mcg))
18.25
73.00
Beta karoten (µg (mcg))
33.65
134.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
280.25
1121.00
Potas (mg)
276.95
1107.80
Wapń (mg)
25.65
102.60
Fosfor (mg)
57.05
228.20
Magnez (mg)
17.25
69.00
Żelazo (mg)
0.92
3.67
Cynk (mg)
0.40
1.61
Miedź (mg)
0.09
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z ziemniakami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z ziemniakami

Koszt składników
38.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ziemniaki późne
1200 g
12 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Kiełbasa podwawelska
600 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Koszt składników
38.60