Bigos z szybkowaru

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny bigos w szybkowarze
Bigos z szybkowaru
Bigos z szybkowaru jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy pragną przygotować to smaczne danie w naprawdę szybki sposób. Ta wersja jest smaczna i prosta.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
333 kcal
Kcal w porcji
368 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Kiełbasa domowa (500 g)
  • Śliwki suszone (80 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, szybkowar

Przepis na bigos z szybkowaru krok po kroku

Kapustę dokładnie przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki.

Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy tłuszcz nieco się wytopi, dodaj do niej posiekaną cebulę.

Mięso wyłóż na dno szybkowaru i zalej połową bulionu. Dodaj kapustę, a także suszone śliwki i zalej całość resztą wywaru.

Bigos przypraw i gotuj przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na bigos z szybkowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat bigosu z szybkowaru

Bigos z szybkowaru jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy pragną przygotować to smaczne danie w naprawdę szybki sposób. Ta wersja jest smaczna i prosta. A przy tym zajmuje znacznie mniej czasu. Sprawdzi się zwłaszcza na awaryjny posiłek.

Przepis na bigos z szybkowaru to opcja, która idealnie sprawdzi się dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich dań w nieco odświeżonej wersji. Zwykle przygotowanie bigosu zajmuje jednak naprawdę sporo czasu i jest dość pracochłonne. Kapusta musi ugotować się do miękkości, a całość należy mieszać co jakiś czas. Mówi się, że im dłużej gotowany bigos, tym smaczniejszy. Jednak nie każdy chce spędzić w kuchni cały dzień, by przygotować idealny bigos. Jednak wcale nie trzeba! Wystarczy szybkowar i odrobina cierpliwości i bigos może powstać w kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bigos w szybkowarze, który będzie naprawdę szybki, a przy tym bardzo pyszny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Podstawą tego dania jest oczywiście kapusta. Do stworzenia bigosu nadaje się zarówno kapusta kiszona, jak i biała kapusta. Wszystko zależy od końcowego efektu, który chce się osiągnąć. Bigos z białej kapusty jest nieco bardziej słodki i delikatny, to świetny wybór dla dzieci. Natomiast ten na bazie kapusty kiszonej jest bardziej kwaśny, co na pewno pokochają wszyscy fani aromatycznych dań. W obu przypadkach dodaje się te same przyprawy, dlatego można kapusty stosować zamiennie. Można je nawet połączyć w jednym daniu.

Ten prosty przepis pozwala na stworzenie jednego z klasycznych dań kuchni polskiej w sposób znaczny szybszy niż tradycyjnie. Można zrobić go zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Do przygotowania można wykorzystać mięso drobiowe, czy wieprzowe, ale sprawdzi się także kiełbasa. W wersji wege można dodać wędzonego tofu, dzięki czemu przepis pozostanie pyszny. To dobry sposób na naprawdę smaczny bigos sprawdzi się zarówno na święta, jak i na co dzień. Można go zjadać z dodatkiem pieczywa, ale również z ziemniakami. To niezwykle sycąca opcja.

Alergeny w bigosie z szybkowaru

Lista alergenów dla bigosu z szybkowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze bigosu z szybkowaru

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin, jednak ze względu na udział przetworzonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(368g)
Energia (kcal)
90.69
333.74
Białko (g)
3.05
11.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(368g)
Węglowodany (g)
4.83
17.76
Węglowodany przyswajalne (g)
3.25
11.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
5.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(368g)
Tłuszcz (g)
6.81
25.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
10.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
14.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
10.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
4.56
Cholesterol (mg)
13.83
50.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(368g)
Witamina A (µg (mcg))
6.36
23.40
Witamina B6 (mg)
0.10
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.57
Witamina C (mg)
11.77
43.31
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.58
Witamina E (mg)
0.10
0.35
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.81
6.68
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.06
0.21
Niacyna (mg)
0.87
3.19
Foliany (µg (mcg))
12.11
44.56
Beta karoten (µg (mcg))
49.40
181.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(368g)
Sód (mg)
578.25
2127.95
Potas (mg)
160.00
588.82
Wapń (mg)
21.94
80.74
Fosfor (mg)
51.30
188.78
Magnez (mg)
10.92
40.17
Żelazo (mg)
0.93
3.43
Cynk (mg)
0.41
1.50
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z szybkowaru 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z szybkowaru

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Kiełbasa domowa
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Śliwki suszone
80 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 80 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
38.00