Przepis na bigos z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Posiekaj kapustę białą.

Kapustę kiszoną poszatkuj drobniej.

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Pierś kurczaka pokrój w kostkę.

W garnku umieść kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj kapustę przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 5-6 minut.

Do garnka dodaj kapustę białą, wlej sos sojowy i dodaj pomidory, gotuj 15 minut.

Dodaj pierś kurczaka i posiekany koper, wymieszaj.

Bigos podawaj z pieczywem żytnim.

Bigos z kurczakiem podany na białym talerzyku.
Bigos z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
36.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
306 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
29

Bigos z kurczakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z kurczakiem

Bigos z kurczakiem to świetny pomysł na odchudzoną ("fit") wersję bigosu na obiad. Smaczny bigos z mięsem kurczaka można podać jako alternatywę tradycyjnego dania. Przepis na bigos z kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, marchew, koper, pierś kurczaka, sos sojowy, olej rzepakowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić bigos z kurczakiem? Posiekaj kapustę białą. Kapustę kiszoną poszatkuj drobniej. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Pierś kurczaka pokrój w kostkę. W garnku umieść kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj kapustę przez 30 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 5-6 minut. Do garnka dodaj kapustę białą, wlej sos sojowy i dodaj pomidory, gotuj 15 minut. Dodaj pierś kurczaka i posiekany koper, wymieszaj. Bigos podawaj z pieczywem żytnim.

Kapusta biała to warzywo bardzo popularne w kuchni. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który pomaga zachować uczucie sytości na dłużej. Błonnik pokarmowy dodany do posiłku pomaga regulować poziom cukru we krwi. Błonnik wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Kapusta biała może być spożywana na surowo lub po poddaniu obróbce cieplnej. Kapustę można także kisić. Kiszona kapusta zawiera dużą ilość kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem. Mięso piersi kurczaka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś zawiera małą ilość tłuszczu i kalorii ogółem. Pamiętajmy, aby wybierać mięso z chowu bez antybiotyków.

Podsumowując pyszny bigos z kiszoną kapustą jest świetny na obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka pomaga obniżyć kaloryczność dania. Do bigosu możesz dodać także mięso gotowane z rosołu. Dietetyczny bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go także zawekować w słoiku.

Wartości odżywcze bigosu z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(610g)
Energia (kalorie)
50.20 kcal
306.20 kcal
Białko
6.02 g
36.73 g

Węglowodany w bigosie z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(610g)
Węglowodany
5.36 g
32.69 g
Węglowodany przyswajalne
3.56 g
21.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.80 g
10.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(610g)
Tłuszcz
0.74 g
4.52 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
2.52 g
Tłuszcze nienasycone
0.33 g
2.00 g
Tłuszcze jednonasycone
0.18 g
1.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.15 g
0.91 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Cholesterol
16.27 mg
99.27 mg

Witaminy w przepisie na bigos z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(610g)
Witamina A
90.46 µg (mcg)
551.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
1.74 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Witamina C
12.87 mg
78.48 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
3.25 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
2.01 µg (mcg)
12.24 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.46 mg
Niacyna
2.63 mg
16.07 mg
Foliany
21.53 µg (mcg)
131.32 µg (mcg)
Beta karoten
832.48 µg (mcg)
5078.15 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(610g)
Sód
173.29 mg
1057.09 mg
Potas
257.17 mg
1568.75 mg
Wapń
28.92 mg
176.43 mg
Fosfor
69.92 mg
426.49 mg
Magnez
18.12 mg
110.54 mg
Żelazo
0.86 mg
5.22 mg
Cynk
0.33 mg
2.01 mg
Miedź
0.07 mg
0.43 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kurczakiem 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kurczakiem

Lista alergenów dla bigosu z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania bigosu z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
57.10
Jak oceniasz przepis na bigos z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób