Bigos z kurczakiem

Opublikowano: 01.02.2022 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z kurczakiem na talerzu
Bigos z kurczakiem
Bigos z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całe rodziny. Pyszny i lekki bigos z kurczakiem świetnie sprawdzi się jako niskokaloryczne danie. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
306 kcal
Kcal w porcji
610 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
  • Pomidory w puszce - 2 małe puszki (800 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (40 g)
  • Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na bigos z kurczakiem krok po kroku

Posiekaj kapustę białą.

Kapustę kiszoną poszatkuj drobniej.

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Pierś kurczaka pokrój w kostkę.

W garnku umieść kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj kapustę przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 5-6 minut.

Do garnka dodaj kapustę białą, wlej sos sojowy i dodaj pomidory, gotuj 15 minut.

Dodaj pierś kurczaka i posiekany koper, wymieszaj.

Bigos podawaj z pieczywem żytnim.

Jak oceniasz przepis na bigos z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat bigosu z kurczakiem

Bigos z kurczakiem to świetny pomysł na odchudzoną ("fit") wersję bigosu na obiad. Smaczny bigos z mięsem kurczaka można podać jako alternatywę tradycyjnego dania. Przepis na bigos z kurczakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, marchew, koper, pierś kurczaka, sos sojowy, olej rzepakowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić bigos z kurczakiem? Posiekaj kapustę białą. Kapustę kiszoną poszatkuj drobniej. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Pierś kurczaka pokrój w kostkę. W garnku umieść kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj kapustę przez 30 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 5-6 minut. Do garnka dodaj kapustę białą, wlej sos sojowy i dodaj pomidory, gotuj 15 minut. Dodaj pierś kurczaka i posiekany koper, wymieszaj. Bigos podawaj z pieczywem żytnim.

Kapusta biała to warzywo bardzo popularne w kuchni. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, który pomaga zachować uczucie sytości na dłużej. Błonnik pokarmowy dodany do posiłku pomaga regulować poziom cukru we krwi. Błonnik wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Kapusta biała może być spożywana na surowo lub po poddaniu obróbce cieplnej. Kapustę można także kisić. Kiszona kapusta zawiera dużą ilość kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem. Mięso piersi kurczaka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś zawiera małą ilość tłuszczu i kalorii ogółem. Pamiętajmy, aby wybierać mięso z chowu bez antybiotyków.

Podsumowując pyszny bigos z kiszoną kapustą jest świetny na obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka pomaga obniżyć kaloryczność dania. Do bigosu możesz dodać także mięso gotowane z rosołu. Dietetyczny bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go także zawekować w słoiku.

Alergeny w bigosie z kurczakiem

Lista alergenów dla bigosu z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze bigosu z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Bigos z kurczakiem to potrawa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Bigos zawiera małą ilość kalorii i jest bardzo dobrym pomysłem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała. Bigos zawiera także dużą ilość białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(610g)
Energia (kcal)
50.20
306.20
Białko (g)
6.02
36.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(610g)
Węglowodany (g)
5.36
32.69
Węglowodany przyswajalne (g)
3.56
21.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
10.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(610g)
Tłuszcz (g)
0.74
4.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
2.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.33
2.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.18
1.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.91
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
16.27
99.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(610g)
Witamina A (µg (mcg))
90.46
551.80
Witamina B6 (mg)
0.29
1.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.29
Witamina C (mg)
12.87
78.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.53
3.25
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.01
12.24
Tiamina (mg)
0.07
0.40
Ryboflawina (mg)
0.07
0.46
Niacyna (mg)
2.63
16.07
Foliany (µg (mcg))
21.53
131.32
Beta karoten (µg (mcg))
832.48
5078.15
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(610g)
Sód (mg)
173.29
1057.09
Potas (mg)
257.17
1568.75
Wapń (mg)
28.92
176.43
Fosfor (mg)
69.92
426.49
Magnez (mg)
18.12
110.54
Żelazo (mg)
0.86
5.22
Cynk (mg)
0.33
2.01
Miedź (mg)
0.07
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kurczakiem 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z kurczakiem

Koszt składników
57.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
57.10