Przepis na bigos z kiełbasą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Kapustę kiszoną posiekaj drobniej.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Obierz jabłko i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłko i duś przez 10 minut.

Dodaj kapustę kiszoną, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec.

Gotuj całość przez 30 minut.

Pokrój kiełbasę w plastry i dodaj do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotuj 15 minut.

Dopraw bigos solą i pieprzem.

Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.

Bigos z kiełbasą podany z dodatkiem pieczywa.
Bigos z kiełbasą
Koszt przygotowania dania
18.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
417 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Bigos z kiełbasą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z kiełbasą

Bigos z kiełbasą to świetny pomysł na domowy pyszny obiad. Tradycyjny bigos przygotowywany na bazie kapusty kiszonej jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Przepis na bigos z kiełbasą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, kiełbasa, cebula, jabłko, marchew, przecier pomidorowy, liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos z kiełbasą? Kapustę kiszoną posiekaj drobniej. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Obierz jabłko i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłko i duś przez 10 minut. Dodaj kapustę kiszoną, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotuj całość przez 30 minut. Pokrój kiełbasę w plastry i dodaj do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotuj 15 minut. Dopraw bigos solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.

Marchew jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jest ona warzywem korzeniowym i często używa się ją jako dodatek do wielu dań. Marchew zawiera beta-karoten, który jest niezbędny do produkcji witaminy A przez nasz organizm. Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy. Powstaje on podczas kiszenia kapusty, czyli beztlenowej fermentacji mlekowej. Kapsuła zawiera dużą ilość witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Kapusta jest sycąca i zawiera małą ilość kalorii. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale sprawdza się w diecie diabetyków. Kapusta jest ciężko strawna i nie powinna być spożywana przez osoby z problemami żołądkowymi.

Podsumowując domowy bigos to prosty przepis na dobry posiłek. Bigos z cebulą można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Bigos można także zawekować w słoiki i przechowywać przez 3-4 miesiące. Bigos jest bardzo zdrowy i można go przygotować bez dodatku kiełbasy w wersji wegetariańskiej.

Wartości odżywcze bigosu z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
119.26 kcal
417.39 kcal
Białko
2.61 g
9.12 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w bigosie z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
6.07 g
21.25 g
Węglowodany przyswajalne
4.03 g
14.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
7.14 g
Glukoza
0.63 g
2.22 g
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza
0.75 g
2.63 g
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
9.62 g
33.67 g
Tłuszcze nasycone
2.51 g
8.77 g
Tłuszcze nienasycone
7.11 g
24.89 g
Tłuszcze jednonasycone
4.98 g
17.43 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.13 g
7.47 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.04 g
0.14 g
Cholesterol
10.82 mg
37.85 mg

Witaminy w przepisie na bigos z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
62.34 µg (mcg)
218.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
11.74 mg
41.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.42 µg (mcg)
4.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.77 mg
2.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.32 µg (mcg)
53.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
604.89 µg (mcg)
2117.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
475.78 mg
1665.23 mg
Potas
181.28 mg
634.47 mg
Wapń
24.15 mg
84.52 mg
Fosfor
47.06 mg
164.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.92 mg
38.23 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
3.26 mg
Cynk
0.37 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kiełbasą 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kiełbasą

Lista alergenów dla bigosu z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiełbasą

Cena przygotowania bigosu z kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.50
Za 1300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kiełbasa domowa
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Jabłko
300 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na bigos z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób