Bigos z kapusty włoskiej

Opublikowano: 13.03.2022 r., 15:17 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z kapusty włoskiej w misce
Bigos z kapusty włoskiej
Bigos z kapusty włoskiej to doskonały pomysł na obiad. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
359 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta włoska (1500 g)
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Kiełbasa domowa (300 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 5 łyżek (50 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na bigos z kapusty włoskiej krok po kroku

Kapustę dokładanie myjemy, usuwamy z niej twarde części oraz szatkujemy ją na drobne kawałki. Cebulę również kroimy w kostkę.

Następnie w garnku grzejemy olej oraz podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Wrzucamy kapustę do garnka i wlewamy do niej 1/2 szklanki wody.

Do kapusty dodajemy żeberka oraz przyprawy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy ją na oleju, a następnie dodajemy do kapusty.

Do całości wrzucamy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.

Bigos gotujemy jeszcze około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na bigos z kapusty włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat bigosu z kapusty włoskiej

Pyszny bigos z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Poczęstunek z kapusty włoskiej, mięsa oraz przecieru pomidorowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy bigos zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić bigos z kapusty włoskiej? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku kapustę dokładanie myjemy, usuwamy z niej twarde części oraz szatkujemy ją na drobne kawałki. Cebulę również kroimy w kostkę. Następnie w garnku grzejemy olej oraz podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Wrzucamy kapustę do garnka i wlewamy do niej 1/2 szklanki wody. Do kapusty dodajemy żeberka oraz przyprawy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy ją na oleju, a następnie dodajemy do kapusty. Do całości wrzucamy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Bigos gotujemy jeszcze około 30 minut.

Sprawdzony przepis na bigos z kapusty włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z przecieru pomidorowego przygotowanego na bazie pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Warto wybierać w sklepie dobrej jakości przecier pomidorowy. Domowa zapiekanka zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Bigos ze słodkiej kapusty odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w bigosie z kapusty włoskiej

Lista alergenów dla bigosu z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty włoskiej

Wartości odżywcze bigosu z kapusty włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Bigos posiada niski IG, przez co bez przeszkód możemy wprowadzić go do swojego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
102.59
359.07
Białko (g)
6.07
21.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.53
15.87
Węglowodany przyswajalne (g)
2.91
10.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
5.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.86
24.02
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
11.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.66
12.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.59
9.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
3.76
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
4.94
17.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.06
87.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.79
Witamina E (mg)
0.18
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.38
4.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
4.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.23
95.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.74
111.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
137.13
479.94
Potas (mg)
208.77
730.68
Wapń (mg)
32.96
115.34
Fosfor (mg)
77.25
270.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
2.08
Cynk (mg)
0.84
2.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kapusty włoskiej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z kapusty włoskiej

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
1500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 1500 g
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
67.00