Przepis na bigos z kapusty włoskiej krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Kapustę dokładanie myjemy, usuwamy z niej twarde części oraz szatkujemy ją na drobne kawałki. Cebulę również kroimy w kostkę.

Następnie w garnku grzejemy olej oraz podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Wrzucamy kapustę do garnka i wlewamy do niej 1/2 szklanki wody.

Do kapusty dodajemy żeberka oraz przyprawy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy ją na oleju, a następnie dodajemy do kapusty.

Do całości wrzucamy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.

Bigos gotujemy jeszcze około 30 minut.

Bigos z kapusty włoskiej w misce
Bigos z kapusty włoskiej
Koszt przygotowania dania
36.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
18

Bigos z kapusty włoskiej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z kapusty włoskiej

Pyszny bigos z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Poczęstunek z kapusty włoskiej, mięsa oraz przecieru pomidorowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy bigos zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić bigos z kapusty włoskiej? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku kapustę dokładanie myjemy, usuwamy z niej twarde części oraz szatkujemy ją na drobne kawałki. Cebulę również kroimy w kostkę. Następnie w garnku grzejemy olej oraz podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Wrzucamy kapustę do garnka i wlewamy do niej 1/2 szklanki wody. Do kapusty dodajemy żeberka oraz przyprawy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy ją na oleju, a następnie dodajemy do kapusty. Do całości wrzucamy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Bigos gotujemy jeszcze około 30 minut.

Sprawdzony przepis na bigos z kapusty włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z przecieru pomidorowego przygotowanego na bazie pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Warto wybierać w sklepie dobrej jakości przecier pomidorowy. Domowa zapiekanka zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Bigos ze słodkiej kapusty odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze bigosu z kapusty włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
102.59 kcal
359.07 kcal
Białko
6.07 g
21.26 g

Węglowodany w bigosie z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
4.53 g
15.87 g
Węglowodany przyswajalne
2.91 g
10.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
5.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
6.86 g
24.02 g
Tłuszcze nasycone
3.20 g
11.20 g
Tłuszcze nienasycone
3.66 g
12.82 g
Tłuszcze jednonasycone
2.59 g
9.06 g
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
3.76 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.15 g

Witaminy w przepisie na bigos z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
4.94 µg (mcg)
17.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
25.06 mg
87.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.38 µg (mcg)
4.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
4.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.23 µg (mcg)
95.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
31.74 µg (mcg)
111.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
137.13 mg
479.94 mg
Potas
208.77 mg
730.68 mg
Wapń
32.96 mg
115.34 mg
Fosfor
77.25 mg
270.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
2.08 mg
Cynk
0.84 mg
2.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kapusty włoskiej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kapusty włoskiej

Lista alergenów dla bigosu z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty włoskiej

Cena przygotowania bigosu z kapusty włoskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
1500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 1500 g
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
67.00
Jak oceniasz przepis na bigos z kapusty włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób