Bigos z kapusty włoskiej
- Kapusta włoska (1500 g)
- Żeberka wieprzowe (500 g)
- Kiełbasa domowa (300 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 5 łyżek (50 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na bigos z kapusty włoskiej krok po kroku
Kapustę dokładanie myjemy, usuwamy z niej twarde części oraz szatkujemy ją na drobne kawałki. Cebulę również kroimy w kostkę.
Następnie w garnku grzejemy olej oraz podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Wrzucamy kapustę do garnka i wlewamy do niej 1/2 szklanki wody.
Do kapusty dodajemy żeberka oraz przyprawy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy ją na oleju, a następnie dodajemy do kapusty.
Do całości wrzucamy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
Bigos gotujemy jeszcze około 30 minut.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z kapusty włoskiej
Pyszny bigos z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Poczęstunek z kapusty włoskiej, mięsa oraz przecieru pomidorowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy bigos zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić bigos z kapusty włoskiej? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku kapustę dokładanie myjemy, usuwamy z niej twarde części oraz szatkujemy ją na drobne kawałki. Cebulę również kroimy w kostkę. Następnie w garnku grzejemy olej oraz podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor. Wrzucamy kapustę do garnka i wlewamy do niej 1/2 szklanki wody. Do kapusty dodajemy żeberka oraz przyprawy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy ją na oleju, a następnie dodajemy do kapusty. Do całości wrzucamy przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Bigos gotujemy jeszcze około 30 minut.
Sprawdzony przepis na bigos z kapusty włoskiej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z przecieru pomidorowego przygotowanego na bazie pomidorów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Warto wybierać w sklepie dobrej jakości przecier pomidorowy. Domowa zapiekanka zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.
Bigos ze słodkiej kapusty odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w bigosie z kapusty włoskiej
Lista alergenów dla bigosu z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty włoskiej
Wartości odżywcze bigosu z kapusty włoskiej
Bigos posiada niski IG, przez co bez przeszkód możemy wprowadzić go do swojego menu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.