Bigos z kapusty pekińskiej
- Kapusta pekińska - 1 średnia sztuka (1000 g)
- Marchewka - 3 duże sztuki (400 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na bigos z kapusty pekińskiej krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i oregano. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka z cebulą.
Posiekaj kapustę pekińską. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. W dużym garnku umieść kapustę i marchew, kurczaka z cebulą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko 500 mililitrami wody.
Zagotuj i duś na średnim ogniu przez 10minut, po tym czasie dodaj pomidory z puszki i paprykę słodką oraz sól, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z kapusty pekińskiej
Pyszny bigos z kapusty pekińskiej to lekki bigos szybki do przygotowania. Bigos jest bardzo delikatny w smaku i przypomina ten zrobiony z młodej kapusty późną wiosną. Możesz przygotować bigos wegetariański pomiń wtedy dodatek piersi z kurczaka. Przepis na bigos z kapusty pekińskiej jest łatwy do zrobienia, nie musisz mieć więc doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Do jego wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: kapusta pekińska, marchew, cebula, pierś z kurczaka bez skóry, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz i oregano oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Jak zrobić bigos z kapusty pekińskiej? Na początek pierś z kurczaka pokrój w kostkę dopraw solą, pieprzem i oregano. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka z cebulą. Posiekaj kapustę pekińską. Obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. W dużym garnku umieść kapustę i marchew, kurczaka z cebulą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko 500 mililitrami wody. Zagotuj i duś na średnim ogniu przez 10minut, po tym czasie dodaj pomidory z puszki i paprykę słodką oraz sól, wymieszaj i duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Kapusta pekińska jest warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego. Jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina C, witamina B9 czyli kwas foliowy, żelazo a także siarkę i potas. Witamina C znana jako źródło naturalnego przeciwutleniacza, ma właściwości przeciwnowotworowe, a także wzmacniające odporność. Niegdyś stosowana w leczeniu i zapobieganiu powstania szkorbutu. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest bardzo dobrym warzywem w diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.
Podsumowując sprawdzony przepis na bigos z kapusty pekińskiej jest szybki do zrobienia i dobry jako danie obiadowe dla całej rodziny. Podaj go z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
Alergeny w bigosie z kapusty pekińskiej
Lista alergenów dla bigosu z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty pekińskiej
Wartości odżywcze bigosu z kapusty pekińskiej
Bigos z kapusty pekińskiej to danie zawierające bardzo dużo błonnika. Lekki bigos z piersią kurczaka jest także dobrym źródłem białka. Mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej oraz dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.