Bigos z kapusty mieszanej
- Kapusta kiszona (2000 g)
- Kapusta biała - 1/2 główki (400 g)
- Kiełbasa śląska - 3 sztuki (360 g)
- Łopatka wieprzowa (400 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na bigos z kapusty mieszanej krok po kroku
Białą kapustę poszatkuj, przełóż do garnka.
Zalej gorącą wodą i gotuj, tak aby kapusta zmiękła.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i łopatkę wieprzową.
Kapustę kiszoną poszatkuj i przełóż do garna z białą kapustą. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj podsmażone mięso i koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszaj i gotuj około 25 minut.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos wegański
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z kapusty mieszanej
Bigos z kapusty mieszanej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami dlatego przedstawię Wam przepis na bigos z kapusty mieszanej, nie dosyć ze jest prosty to jeszcze pyszny.
Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem jak zrobić bigos z kapusty mieszanej?
Potrzebujesz kapustę kiszoną i kapustę biała, cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto jest wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.
Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do zna garnka.
Do garna z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.
Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Jak widzisz ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w wcześniej przygotowanych słoikach.
Skoro już wiesz jak zrobić bigos z kapusty mieszanej, życzę Ci smacznego!
Alergeny w bigosie z kapusty mieszanej
Lista alergenów dla bigosu z kapusty mieszanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kapusty mieszanej
Wartości odżywcze bigosu z kapusty mieszanej
Kapusta to cenne źródło witaminy C, wzmacnia naszą odporność i jest niskokaloryczna.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.