Bigos z dziczyzny

Opublikowano: 19.06.2022 r., 13:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bigos z dziczyzny
Bigos z dziczyzny
Bigos z dziczyzny to pyszna modyfikacja naszego tradycyjnego bigosu. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
175 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Łopatka z dzika (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Suszone grzyby 1/2 szklanki (125 g)
  • Śliwki suszone 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bigos z dziczyzny krok po kroku

Grzyby suszone namocz w misce z wodą.

Olej rzepakowy rozgrzej w garnku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone w kostkę mięso i krótko podsmażaj.

Dodaj odrobinę wody i podduś do miękkości.

Wrzuć pokrojone suszone grzyby i śliwki, duś przez 30 minut.

Kapustę kiszoną wypłucz i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i duś pod przykryciem.

Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, podlej odrobiną wody i duś do miękkości kapusty.

Jak oceniasz przepis na bigos z dziczyzny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat bigosu z dziczyzny

Bigos z dziczyzny to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Za każdym razem Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego zapamiętaj mój dzisiejszy przepis Wam przepis na bigos z dziczyzny, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.

Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu.

Zatem jak zrobić bigos z dziczyzny?

Potrzebujesz kapustę kiszoną, cebulę, mięso, odrobinę suszonych grzybów i śliwek.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników. Ja postawiłam na aromatyczne mięso z dzika.

Warto jest też, wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.

Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do dna garnka.

Do garnka z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Po niecałej godzinie Twój pyszny bigos z kapusty kiszonej jest dobry do podania. Jak widzisz, ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.

Skoro już wiesz, jak zrobić bigos z dziczyzny, wykorzystaj mój sprawdzony przepis. Życzę Ci smacznego!

Alergeny w bigosie z dziczyzny

Lista alergenów dla bigosu z dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na bigos z dziczyzny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bigosu z dziczyzny

na 100g gotowej potrawy

Przed dodatkiem kapusty spróbuj ją i porządnie wypłucz.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
117.18
175.77
Białko (g)
7.13
10.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.81
13.21
Węglowodany przyswajalne (g)
5.00
7.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.81
5.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.98
8.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
3.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
5.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.86
4.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
1.27
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka z dzika.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
2.01
3.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.62
12.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.68
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.53
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.38
35.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
371.20
556.80
Potas (mg)
200.32
300.48
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.69
34.03
Żelazo (mg)
1.84
2.75
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z dziczyzny 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z dziczyzny

Koszt składników
116.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Łopatka z dzika
500 g
47.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
33.57
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Suszone grzyby
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 7
43.75
Za 125 g
Śliwki suszone
125 g
1/2 szklanki
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.44
Za 125 g
Koszt składników
116.50