Przepis na bigos z dziczyzny krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Grzyby suszone namocz w misce z wodą.

Olej rzepakowy rozgrzej w garnku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone w kostkę mięso i krótko podsmażaj.

Dodaj odrobinę wody i podduś do miękkości.

Wrzuć pokrojone suszone grzyby i śliwki, duś przez 30 minut.

Kapustę kiszoną wypłucz i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i duś pod przykryciem.

Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, podlej odrobiną wody i duś do miękkości kapusty.

bigos z dziczyzny
Bigos z dziczyzny
Koszt przygotowania dania
86.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
175 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
30

Bigos z dziczyzny - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie z dziczyzny

Bigos z dziczyzny to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Za każdym razem Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego zapamiętaj mój dzisiejszy przepis Wam przepis na bigos z dziczyzny, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.

Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu.

Zatem jak zrobić bigos z dziczyzny?

Potrzebujesz kapustę kiszoną, cebulę, mięso, odrobinę suszonych grzybów i śliwek.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników. Ja postawiłam na aromatyczne mięso z dzika.

Warto jest też, wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.

Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do dna garnka.

Do garnka z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Po niecałej godzinie Twój pyszny bigos z kapusty kiszonej jest dobry do podania. Jak widzisz, ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.

Skoro już wiesz, jak zrobić bigos z dziczyzny, wykorzystaj mój sprawdzony przepis. Życzę Ci smacznego!

Wartości odżywcze bigosu z dziczyzny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
117.18 kcal
175.77 kcal
Białko
7.13 g
10.69 g

Węglowodany w bigosie z dziczyzny

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
8.81 g
13.21 g
Węglowodany przyswajalne
5.00 g
7.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.81 g
5.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.98 g
8.97 g
Tłuszcze nasycone
2.27 g
3.41 g
Tłuszcze nienasycone
3.71 g
5.56 g
Tłuszcze jednonasycone
2.86 g
4.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
1.27 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: łopatka z dzika.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bigos z dziczyzny

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
2.01 µg (mcg)
3.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.62 mg
12.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.68 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.53 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
23.38 µg (mcg)
35.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z dziczyzny

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
371.20 mg
556.80 mg
Potas
200.32 mg
300.48 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
22.69 mg
34.03 mg
Żelazo
1.84 mg
2.75 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z dziczyzny 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z dziczyzny

Lista alergenów dla bigosu z dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na bigos z dziczyzny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bigosu z dziczyzny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Łopatka z dzika
500 g
47.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
33.57
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Suszone grzyby
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 7
43.75
Za 125 g
Śliwki suszone
125 g
1/2 szklanki
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.44
Za 125 g
Koszt składników
116.50
Jak oceniasz przepis na bigos z dziczyzny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób