Bigos z dziczyzny
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Łopatka z dzika (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Suszone grzyby - 1/2 szklanki (125 g)
- Śliwki suszone - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na bigos z dziczyzny krok po kroku
Grzyby suszone namocz w misce z wodą.
Olej rzepakowy rozgrzej w garnku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone w kostkę mięso i krótko podsmażaj.
Dodaj odrobinę wody i podduś do miękkości.
Wrzuć pokrojone suszone grzyby i śliwki, duś przez 30 minut.
Kapustę kiszoną wypłucz i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i duś pod przykryciem.
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, podlej odrobiną wody i duś do miękkości kapusty.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z dziczyzny
Bigos z dziczyzny to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Za każdym razem Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego zapamiętaj mój dzisiejszy przepis Wam przepis na bigos z dziczyzny, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.
Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu.
Zatem jak zrobić bigos z dziczyzny?
Potrzebujesz kapustę kiszoną, cebulę, mięso, odrobinę suszonych grzybów i śliwek.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników. Ja postawiłam na aromatyczne mięso z dzika.
Warto jest też, wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.
Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do dna garnka.
Do garnka z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.
Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Po niecałej godzinie Twój pyszny bigos z kapusty kiszonej jest dobry do podania. Jak widzisz, ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.
Skoro już wiesz, jak zrobić bigos z dziczyzny, wykorzystaj mój sprawdzony przepis. Życzę Ci smacznego!
Alergeny w bigosie z dziczyzny
Lista alergenów dla bigosu z dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na bigos z dziczyzny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze bigosu z dziczyzny
Przed dodatkiem kapusty spróbuj ją i porządnie wypłucz.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.