Bigos z cukinii wegetariański
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (200 g)
- Cukinia - 4 małe sztuki (1000 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Passata pomidorowa (300 g)
Przepis na bigos z cukinii wegetariański krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj po pół łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu, soli i papryki ostrej oraz 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
Następnie dodaj marchew, wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dodaj cukinię i duś na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu.
Na koniec dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i duś 5 minut.
Gotowy bigos z cukinii podawaj z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Więcej informacji na temat bigosu z cukinii wegetariańskiego
Bigos z cukinii wegetariański to doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Bigos warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub z pieczywem. Przepis na wegetariański bigos z cukinii jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bigosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, marchew, cukinia, olej rzepakowy, passata pomidorowa oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, ziele angielskie i liść laurowy).
A jak zrobić wegetariański bigos z cukinii? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj po pół łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu, soli i papryki ostrej oraz 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj marchew, wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj cukinię i duś na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu. Na koniec dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i duś 5 minut. Gotowy bigos z cukinii podawaj z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować bigos z cukinii. Łatwy i szybki w przygotowaniu bigos świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Bigos z cukinii warto podać z dodatkiem pieczywa. Produkty niezbędne do wykonania bigosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w bigosie z cukinii wegetariańskim
Lista alergenów dla bigosu z cukinii wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z cukinii wegetariański
Wartości odżywcze bigosu z cukinii wegetariańskiego
Bigos z cukinii wegetariański to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.