Bigos z cukinii i kapusty

Opublikowano: 01.02.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariański bigos z cukinii
Bigos z cukinii i kapusty
Bigos z cukinii i kapusty to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos z dodatkiem cukinii jest bardzo delikatny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny bigos.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
181 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
  • Cukinia - 1 duża sztuka (300 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce - 2 małe puszki (800 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na bigos z cukinii i kapusty krok po kroku

Kapustę posiekaj drobno.

Cukinię zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

W garnku umieść kapustę i cukinię, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj 15 minut, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.

Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na bigos z cukinii i kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat bigosu z cukinii i kapusty

Bigos z cukinii i kapusty to świetny pomysł na pyszny bigos bez mięsa. Najlepszy delikatny bigos z dodatkiem cukinii jest bardzo szybki i dobry jako szybki posiłek. Przepis na bigos z cukinii i kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, kapusta biała, pomidory w puszce, cebula, koper, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny.

Jak zrobić bigos z cukinii i kapusty? Kapustę posiekaj drobno. Cukinię zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. W garnku umieść kapustę i cukinię, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę. Kapusta jest bardzo często wykorzystywana w kuchni. Można ja spożywać na surowo, po obróbce termicznej oraz po poddaniu procesowi kiszenia. Cukinia jest warzywem dostępnym w sprzedaży cały rok. Jest ona bardzo często używanym warzywem. Można ją wykorzystywać do przygotowywania dań wytrawnych oraz słodkich. Cukinia zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także właściwości pomagające obniżyć poziom cholesterolu w naszej krwi, wysoka podaż błonnika w diecie wpływa na regulację poziomu cukru w naszej krwi.

Podsumowując sprawdzony przepis zapewni ugotowanie pysznego bigosu. Bigos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos można podać także z gotowanymi ziemniakami.

Alergeny w bigosie z cukinii i kapusty

Lista alergenów dla bigosu z cukinii i kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z cukinii i kapusty

Wartości odżywcze bigosu z cukinii i kapusty

na 100g gotowej potrawy

Bigos z cukinii i kapusty to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Bigos jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Potrawa jest bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie redukcyjnej i diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
72.60
181.50
Białko (g)
1.32
3.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.23
15.58
Węglowodany przyswajalne (g)
4.44
11.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
4.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.20
13.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
11.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
8.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
3.54
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
7.15
17.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.62
41.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.56
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.40
56.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.25
200.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
80.70
201.75
Potas (mg)
220.75
551.88
Wapń (mg)
29.45
73.63
Fosfor (mg)
29.35
73.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.20
38.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
1.81
Cynk (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z cukinii i kapusty 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z cukinii i kapusty

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cukinia
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
21.60