Bigos z boczniakami

Opublikowano: 29.11.2021 r., 18:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z boczniakami w garnku.
Bigos z boczniakami
Bigos z boczniakami to świetna alternatywa dla tradycyjnej opcji, którą zwykle przygotowuje się na święta. W takiej wersji jest naprawdę smaczny, a przy okazji odżywczy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
174 kcal
Kcal w porcji
296 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (750 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Boczniaki (250 g)
  • Śliwki suszone - 3 szt (21 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Sos sojowy - 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek

Przepis na bigos z boczniakami krok po kroku

Kapustę posiekaj i włóż do garnka.

Gotuj do miękkości, około 40 minut.

Zalej ją wodą, dodaj odrobinę soli, ziele angielskie i liść laurowy.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę.

Dodaj do niej oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby.

Zalej je sosem sojowym i smaż przez 6 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę śliwki i przyprawy.

Kapustę dodaj do grzybów, dokładnie wymieszaj.

Całość podlej 1/4 szklanki wody i smaż przez kolejne 10 minut.

Jak oceniasz przepis na bigos z boczniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat bigosu z boczniakami

Bigos z boczniakami to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Bez dodatku mięsa bigos nie jest już tak ciężkostrawny, a ze względu na spory dodatek grzybów wciąż zachwyca wspaniałym smakiem. To dobra opcja nie tylko dla osób na diecie roślinnej, gdyż na pewno przypadnie on do gustu wielu miłośnikom mięs. To ze względu na jego wspaniały dymny aromat i pyszny smak.

Przepis na bigos z boczniakami pozwala na stworzenie dania naprawdę prostego, składającego się tylko z kilku składników, a wciąż pysznego, aromatycznego i w zgodzie z tradycyjną kuchnią polska. Jego podstawą jest oczywiście kapusta. Najlepiej zrobić go z kiszonej kapusty, która dodaje całości odrobiny kwaskowego smaku, który wspaniale równoważy się z pozostałymi składnikami. Choć bigos z dodatkiem grzybów, to nic nowego, jednak w takiej wersji nie gości on zbyt często na stołach. Głównym składnikiem są w nim boczniaki, które poza wspaniałym smakiem wyróżniają się również innymi właściwościami, zwłaszcza zdrowotnymi. Obecnie stają się one coraz bardziej popularne, głównie ze względu na rosnącą liczbę osób przechodzących na dietę roślinną, w której bardzo często się pojawiają, zastępując mięso. To jeden z tych grzybów, który charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, ale również substancji prozdrowotnych, dlatego dobrze jest włączyć go do swojej codziennej diety. Obfitują one w żelazo i wapń, dwa pierwiastki, których zwykle brakuje na dietach roślinnych. Dodatkowo zawierają cały komplet witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy i mięśniowy. To również dobre źródło witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego dostarczają również magnezu i potasu, bez których nie jest możliwe odpowiednie funkcjonowanie układu mięśniowego, ale również dobre trawienie i zdrowie układu krwionośnego. Dlatego warto dbać, by grzyby te pojawiały się na talerzach jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bigos z boczniakami i z kiszonej kapusty, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Ten wegański bigos nie tylko jest tak samo pyszny, jak klasyczna wersja, ale również bardziej zdrowy. To dobry pomysł na posiłek, dla wszystkich na diecie wege.

Alergeny w bigosie z boczniakami

Lista alergenów dla bigosu z boczniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze bigosu z boczniakami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak jest dość ciężkostrawna, nie będzie odpowiednia dla osób z chorobami układu trawiennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kcal)
59.00
174.64
Białko (g)
1.49
4.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany (g)
5.45
16.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
8.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
7.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz (g)
4.01
11.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
2.16
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
9.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
8.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.41
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina A (µg (mcg))
1.31
3.87
Witamina B6 (mg)
0.12
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.01
29.63
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.44
Witamina E (mg)
0.55
1.63
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.09
0.28
Niacyna (mg)
1.19
3.52
Foliany (µg (mcg))
25.07
74.21
Beta karoten (µg (mcg))
16.37
48.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód (mg)
493.80
1461.65
Potas (mg)
220.34
652.21
Wapń (mg)
22.46
66.50
Fosfor (mg)
43.25
128.03
Magnez (mg)
14.19
42.00
Żelazo (mg)
1.29
3.82
Cynk (mg)
0.31
0.93
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z boczniakami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z boczniakami

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
750 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 750 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Śliwki suszone
21 g
3 szt
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 21 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sos sojowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Koszt składników
45.50