Bigos z białej kapusty
- Kapusta biała - 1 mała główka (1200 g)
- Kiełbasa domowa (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (40 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
- Pomidory w puszce (600 g)
Przepis na bigos z białej kapusty krok po kroku
Kapustę poszatkuj drobno.
Umieść ją w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój kiełbasę w plastry.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.
Dodaj kiełbasę i podsmaż.
Dodaj całość do kapusty.
Przecier pomidorowy i pomidory z puszki wlej do garnka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 15 minut.
Posiekaj koper i dodaj do bigosu.
Bigos podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z białej kapusty
Bigos z białej kapusty to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny i znajomych. Bigos jest szybki do zrobienia i nie wymaga tak długiego gotowania, jak bigos z kiszonej kapusty. Przepis na bigos z białej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, cebula, kiełbasa, przecier pomidorowy, pomidory w puszce, koper, olej rzepakowy, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić bigos z białej kapusty? Kapustę poszatkuj drobno. Umieść ją w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój kiełbasę w plastry. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj kiełbasę i podsmaż. Dodaj całość do kapusty. Przecier pomidorowy i pomidory z puszki wlej do garnka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 15 minut. Posiekaj koper i dodaj do bigosu. Bigos podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem.
Kapusta jest bardzo popularnym warzywem. Można ją wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. Kapusta jest bardzo zdrowa i można ją spożywać na surowo oraz po poddaniu obróbce termicznej. Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów, więc jest odpowiednia dla diabetyków. Kapusta jest ciężkostrawna, więc nie powinny jej spożywać osoby z problemami żołądkowymi.
Podsumowując dobry bigos z białej kapusty z kiełbasą sprawdzi się na obiad. Bigos można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Można go także zawekować w słoikach. Prosty przepis na bigos możesz wykorzystać, aby przygotować obiad na kilka dni. Do bigosu możesz dodać także pierś z kurczaka lub kiełbasę drobiową zamiast wieprzowej.
Alergeny w bigosie z białej kapusty
Lista alergenów dla bigosu z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z białej kapusty
Wartości odżywcze bigosu z białej kapusty
Bigos z białej kapusty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest niskokaloryczny i bardzo syty, dlatego dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej. Bigos jest dobrym źródłem wielu składników mineralnych.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.