Bigos wigilijny
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Wypróbuj najlepszy przepis na bigos wigilijny. Pyszny bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz suszonych śliwek jest idealnie zrównoważony w smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta kiszona - 1500 g
- Suszone grzyby - 40 g
- Śliwki suszone - 300 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Grzyby namocz we wrzącej wodzie na godzinę.
- Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka.
- Do kapusty dodaj posiekane grzyby oraz wodę z moczenia ich.
- Dodaj 2 liście laurowe, 3 owoce jałowca oraz 4 ziela angielskie, sporą szczyptę kminku, 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu.
- Do kapusty dodaj drobno pokrojone śliwki, drobno poszatkowaną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku.
- Kapustę gotuj pod przykryciem przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.
- Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień.