Bigos wegański

Opublikowano: 08.03.2022 r., 16:20 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roślinna wersja tradycyjnego bigosu
Bigos wegański
Bigos wegański świetnie sprawdzi się na święta, dla osób ograniczających mięso.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
412 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Soczewica zielona (230 g)
  • Śliwki suszone - 12-13 sztuk (100 g)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka

Przepis na bigos wegański krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Gdy się zarumienią, dodaj marchew.

Kapustę odciśnij z nadmiaru soków i dodaj do garnka.

Następnie wsyp soczewicę, pokrojone suszone śliwki i suszone grzyby. Dopraw.

Całość zalej ok. 3 szklankami wody lub bulionu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem.

Jak oceniasz przepis na bigos wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu wegańskiego

Bigos to zapewne wszystkim dobrze znana, tradycyjna, polska potrawa, podawana przede wszystkim na święta Bożego Narodzenia. Przygotowywany z kiszonej kapusty, z grzybami i sporą ilością mięsa jest daniem bardzo aromatycznym i sycącym, które po prostu musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś jak zrobić wegański bigos bez mięsa? To dobry pomysł na świąteczną potrawę, jeśli sam/sama stosujesz dietę wege lub wiesz, że wśród Twoich najbliższych znajdą się osoby, które nie jedzą mięsa. Przygotowując bigos wegański, sprostasz oczekiwaniom wszystkich członków rodziny, a jednocześnie ten pyszny, tradycyjny posiłek wciąż będzie mógł zagościć na waszym stole. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie różni się znacząco od przepisu na tradycyjny bigos. Główną zmianą jest zastąpienie mięsa innym składnikiem – w tym celu możesz wykorzystać soczewicę, na przykład zieloną lub czerwoną, ciecierzycę, białą fasolę lub naturalne, czy wędzone tofu. Dzięki temu bigos będzie w pełni wegański, a wciąż pełny białka i bardzo sycący. Pozostałe składniki się nie różnią – wciąż potrzebne Ci będą kapusta kiszona, świeże lub suszone grzyby, suszone śliwki oraz spora ilość przypraw. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na bigos wegański.

Alergeny w bigosie wegańskim

Lista alergenów dla bigosu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos wegański

Wartości odżywcze bigosu wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Posiłek ze względu na obecność kapusty, grzybów i soczewicy jest dość ciężkostrawny, dlatego u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi może nasilać objawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
152.77
412.47
Białko (g)
7.14
19.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
22.73
61.36
Węglowodany przyswajalne (g)
17.10
46.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.63
15.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
4.28
11.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
2.08
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
9.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.83
7.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.83
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
41.06
110.85
Witamina B6 (mg)
0.19
0.52
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.66
23.39
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.35
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
1.38
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.22
154.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
421.25
1137.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
311.49
841.02
Potas (mg)
281.94
761.23
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.43
84.85
Fosfor (mg)
80.65
217.75
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.06
59.55
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.90
7.82
Cynk (mg)
0.91
2.46
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu wegańskiego 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu wegańskiego

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Soczewica zielona
230 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.01
Za 230 g
Śliwki suszone
100 g
12-13 sztuk
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
63.50