Bigos tradycyjny
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Kapusta biała (500 g)
- Łopatka wieprzowa (350 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 1 średnia marchewka (70 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Kiełbasa śląska (250 g)
- Boczek surowy (150 g)
Przepis na bigos tradycyjny krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce.
Kapustę kiszoną odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki.
Z kapusty białej oderwij luźne liście. 500 g kapusty poszatkuj w wąskie paseczki.
Łopatkę wieprzową opłucz, osusz i pokrój w kostkę.
Kiełbasę i boczek surowy oraz wędzony pokój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj boczek, kiełbasę i łopatkę wieprzową. Mięsa smaż ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj cebulę i marchewkę. Całość podsmażaj ok. 5 min.
Do garnka z mięsem i cebulą dodaj kapustę kiszoną i kapustę białą. Następnie wlej szklankę wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 1,5 h.
Po tym czasie dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, 1 i 1/2 łyżki majeranku oraz sól i czarny pieprz mielony do smaku.
Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 1 h. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj (bez przykrycia) ok. 10 min.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos wegański
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu tradycyjnego
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos bez żadnej okazji. To danie smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Jak zrobić bigos tradycyjny? Należy zacząć od przygotowania składników. Obie kapusty wystarczy poszatkować i odstawić na bok, ale w przypadku kapusty kiszonej należy wcześniej sprawdzić, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli okaże się, że tak, to należy ją przepłukać pod bieżącą zimną wodą.
Cebulkę trzeba pokroić w drobną kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso z bigosu trzeba pokroić w nieco większą kostkę. Dotyczy to zarówno kiełbasy, jak i boczku oraz łopatki wieprzowej. Następnie trzeba przysmażyć mięso. Po ok. 30 minutach można dodać cebulkę i marchewkę. Jeśli chcesz, te warzywa możesz przysmażyć na patelni i potem dodać je do garnka z mięsem.
Po dodaniu kapusty i wody, całość trzeba dusić minimum 1,5 h. Po tym czasie można dodać przyprawy i zioła. Może się okazać, że bigosu nie będzie trzeba już solić. Przed przyprawieniem sprawdź, czy jest to konieczne. Później doprawiony bigos powinien się dusić ok. 1 h. Koncentrat należy dodać na sam koniec. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu mieszać bigos, aby nic nie przywarło do dna.
Te składniki to tak naprawdę tylko jedna z możliwych opcji. Staropolski bigos składa się jeszcze z suszonych grzybów leśnych. Należy je dzień wcześniej zalać zimną wodą, aby przez noc namokły. Do tego bigosu możesz dodać suszone śliwki oraz szklankę czerwonego wina. Przepis możesz zmodyfikować tak, aby dopasować danie do swojego gustu smakowego.
Bigos możesz przygotować także w piekarniku. Jest to najprostszy przepis na bigos. Warzywa i podsmażone mięso należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, a potem wlać szklankę wody i całość doprawić przyprawami i ziołami. Taki bigos trzeba dusić pod przykryciem ok. 2,5 h.
Ten przepis na tradycyjny bigos nie powinien sprawić większych problemów. Bigos wychodzi pyszny i bardzo szybko znika z talerzy. Warto jednak wiedzieć, że najlepszy bigos to ten robiony przez kilka dnia (smażony).
Alergeny w bigosie tradycyjnym
Lista alergenów dla bigosu tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos tradycyjny
Wartości odżywcze bigosu tradycyjnego
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.