Bigos Thermomix
- Kapusta biała (300 g)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Marchewka (100 g)
- Pietruszka (50 g)
- Cebula (100 g)
- Suszone grzyby (15 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Śliwki suszone - 7 sztuk (40 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (30 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
- Łopatka wieprzowa (200 g)
- Kiełbasa śląska (200 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
Przepis na bigos z thermomixu krok po kroku
Suszone grzyby zalej szklanką ciepłej wody i odstaw do namoknięcia.
Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w niedużą kostkę i ułóż równomiernie na przystawce Varoma. Odstaw na bok.
Kiszoną kapustę wyłóż na koszyczek i przepłucz pod bieżącą wodą. Dokładnie odciśnij i pokrój na desce na mniejsze kawałki.
Białą kapustę pokrój na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Połowę kapusty wrzuć do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 4 sekundy, obroty 5. Przełóż do innego naczynia i powtórz proces z drugą połową kapusty.
Do pustego naczynia Thermomixa włóż obrane i pokrojone na kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i 2 ząbki czosnku. Rozdrobnij przez 6 sekund, obroty 5.
Dodaj olej i duś przez 7 minut w 120 stopniach / obroty 1.
Po tym czasie do zeszklonych warzyw dodaj białą kapustę, namoczone grzyby wraz z płynem, wino, suszone śliwki, koncentrat pomidorowy i przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 4 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki kminku i kolendry, pół łyżeczki soli. Wlej szklankę wody.
Na pokrywie naczynia ułożyć przystawkę Varoma z mięsem. Gotować wszystko przez 30 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
Po tym czasie zdejmij przystawkę i dodaj kapustę kiszoną. Z powrotem postaw przystawkę Varoma i gotuj jeszcze przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
Po tym czasie przełóż mięso z przystawki Varoma do naczynia Thermomixa. Przemieszaj wszystko za pomocą kopystki. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 30 min / temperatura 120 stopni / obroty wsteczne 1.
Po przygotowaniu przełóż do garnka. Najlepiej smakuje, gdy kilkukrotnie zostanie schłodzony i ponownie podgrzany.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z thermomixu
Dziś prezentujemy jak zrobić bigos w Thermomixie. Bigos jest daniem, które powstaje z kapusty kiszonej, kapusty białej, różnych mięs i dodatków. Nasz przepis na bigos z Thermomixa wzbogacany jest suszonymi śliwkami, suszonymi grzybami, czerwonym winem i koncentratem pomidorowym. Aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły, bigos powinien być gotowany jak najdłużej. Dlatego nasz przepis na bigos Thermomix sugeruję przygotować już tydzień przed podaniem, przełożyć do zwykłego garnka, przechowywać w zimnym miejscu i każdego dnia podgrzewać go przez około 30 minut. Tak gotowany nabierze odpowiedniego smaku. Okres wigilijny to czas, który większość z nas poświęca na pracę w kuchni i sprzątanie. Dlatego ten przepis możecie na spokojnie wykonać nawet na 10 dni przed Świętami Bożego Narodzenia.
Jeśli chcesz przygotować ten szybki i prosty przepis, potrzebujesz kapusty białej, kapusty kiszonej, cebuli, warzyw korzeniowych, suszonych śliwek i grzybów, czerwonego wina, boczku, kiełbasy i mięsa z łopatki wieprzowej oraz przypraw. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten dobry bigos.
Przygotowania sugeruję rozpocząć od namoczenia grzybów, pamiętaj jednak, by nie wylewać powstałego „naparu”, ponieważ dodatkowo doprawi on danie. Następnie przygotowanie warzyw: umycie i obranie marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Należy je pokroić na kilka kawałków, dzięki temu Thermomix lepiej je poszatkuje. Jeśli chcesz by bigos, był bardziej kwaśny, nie musisz płukać kapusty kiszonej. Pokrój mięso w kawałki i ułóż na przystawce Varoma- zostanie ono przed połączeniem z warzywami podgotowane na parze. Ten zabieg spowoduje, że będzie miękkie i soczyste.
Do bigosu ważny jest dodatek przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, kolendry i kminku. Przyprawy te nie tylko podbijają smak, ale również wspomagają proces trawienia, m.in. poprzez wspieranie pracy wątroby.
W naszym przepisie występuję dodatek również czerwonego, wytrawnego wina. Dopełnienie to podnosi smak bigosu i nadaje mu dodatkowej kwasowości. Jeśli często zdarza Ci się wylewać resztki wina z butelki, po spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi, to zdradzam sposób jak być bardziej „zero waste”. Wino można zamrozić. Wystarczy właśnie taką resztkę wina przelać do plastikowego lub szklanego opakowania i schować w zamrażalniku. Później można wykorzystać je np. do naszego bigosu.
Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na pyszny bigos z Thermomixa.
Alergeny w bigosie z thermomixu
Lista alergenów dla bigosu z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na bigos z Thermomixu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze bigosu z thermomixu
Do bigosu ważny jest dodatek przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, kolendry i kminku. Przyprawy te nie tylko podbijają smak, ale również wspomagają proces trawienia, m.in. poprzez wspieranie pracy wątroby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.