Bigos Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 12:14 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos w ceramicznym naczyniu
Bigos Thermomix
Bigos Thermomix to tradycyjne, polskie danie, które przyrządzisz z pomocą popularnego robota wielofunkcyjnego. Z jego użyciem to danie wykonasz jeszcze szybciej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 80 min
295 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała (300 g)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Suszone grzyby (15 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Śliwki suszone - 7 sztuk (40 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (30 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (150 g)
  • Łopatka wieprzowa (200 g)
  • Kiełbasa śląska (200 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, gorczyca, jałowiec, kolendra nasiona, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na bigos z thermomixu krok po kroku

Suszone grzyby zalej szklanką ciepłej wody i odstaw do namoknięcia.

Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w niedużą kostkę i ułóż równomiernie na przystawce Varoma. Odstaw na bok.

Kiszoną kapustę wyłóż na koszyczek i przepłucz pod bieżącą wodą. Dokładnie odciśnij i pokrój na desce na mniejsze kawałki.

Białą kapustę pokrój na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Połowę kapusty wrzuć do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 4 sekundy, obroty 5. Przełóż do innego naczynia i powtórz proces z drugą połową kapusty.

Do pustego naczynia Thermomixa włóż obrane i pokrojone na kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i 2 ząbki czosnku. Rozdrobnij przez 6 sekund, obroty 5.

Dodaj olej i duś przez 7 minut w 120 stopniach / obroty 1.

Po tym czasie do zeszklonych warzyw dodaj białą kapustę, namoczone grzyby wraz z płynem, wino, suszone śliwki, koncentrat pomidorowy i przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 4 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki kminku i kolendry, pół łyżeczki soli. Wlej szklankę wody.

Na pokrywie naczynia ułożyć przystawkę Varoma z mięsem. Gotować wszystko przez 30 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.

Po tym czasie zdejmij przystawkę i dodaj kapustę kiszoną. Z powrotem postaw przystawkę Varoma i gotuj jeszcze przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.

Po tym czasie przełóż mięso z przystawki Varoma do naczynia Thermomixa. Przemieszaj wszystko za pomocą kopystki. Gotuj wszystko razem jeszcze przez 30 min / temperatura 120 stopni / obroty wsteczne 1.

Po przygotowaniu przełóż do garnka. Najlepiej smakuje, gdy kilkukrotnie zostanie schłodzony i ponownie podgrzany.

Jak oceniasz przepis na bigos z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat bigosu z thermomixu

Dziś prezentujemy jak zrobić bigos w Thermomixie. Bigos jest daniem, które powstaje z kapusty kiszonej, kapusty białej, różnych mięs i dodatków. Nasz przepis na bigos z Thermomixa wzbogacany jest suszonymi śliwkami, suszonymi grzybami, czerwonym winem i koncentratem pomidorowym. Aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły, bigos powinien być gotowany jak najdłużej. Dlatego nasz przepis na bigos Thermomix sugeruję przygotować już tydzień przed podaniem, przełożyć do zwykłego garnka, przechowywać w zimnym miejscu i każdego dnia podgrzewać go przez około 30 minut. Tak gotowany nabierze odpowiedniego smaku. Okres wigilijny to czas, który większość z nas poświęca na pracę w kuchni i sprzątanie. Dlatego ten przepis możecie na spokojnie wykonać nawet na 10 dni przed Świętami Bożego Narodzenia.

Jeśli chcesz przygotować ten szybki i prosty przepis, potrzebujesz kapusty białej, kapusty kiszonej, cebuli, warzyw korzeniowych, suszonych śliwek i grzybów, czerwonego wina, boczku, kiełbasy i mięsa z łopatki wieprzowej oraz przypraw. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten dobry bigos.

Przygotowania sugeruję rozpocząć od namoczenia grzybów, pamiętaj jednak, by nie wylewać powstałego „naparu”, ponieważ dodatkowo doprawi on danie. Następnie przygotowanie warzyw: umycie i obranie marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Należy je pokroić na kilka kawałków, dzięki temu Thermomix lepiej je poszatkuje. Jeśli chcesz by bigos, był bardziej kwaśny, nie musisz płukać kapusty kiszonej. Pokrój mięso w kawałki i ułóż na przystawce Varoma- zostanie ono przed połączeniem z warzywami podgotowane na parze. Ten zabieg spowoduje, że będzie miękkie i soczyste.

Do bigosu ważny jest dodatek przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, kolendry i kminku. Przyprawy te nie tylko podbijają smak, ale również wspomagają proces trawienia, m.in. poprzez wspieranie pracy wątroby.

W naszym przepisie występuję dodatek również czerwonego, wytrawnego wina. Dopełnienie to podnosi smak bigosu i nadaje mu dodatkowej kwasowości. Jeśli często zdarza Ci się wylewać resztki wina z butelki, po spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi, to zdradzam sposób jak być bardziej „zero waste”. Wino można zamrozić. Wystarczy właśnie taką resztkę wina przelać do plastikowego lub szklanego opakowania i schować w zamrażalniku. Później można wykorzystać je np. do naszego bigosu.

Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na pyszny bigos z Thermomixa.

Alergeny w bigosie z thermomixu

Lista alergenów dla bigosu z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na bigos z Thermomixu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bigosu z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Do bigosu ważny jest dodatek przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, kolendry i kminku. Przyprawy te nie tylko podbijają smak, ale również wspomagają proces trawienia, m.in. poprzez wspieranie pracy wątroby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
147.60
295.20
Białko (g)
5.60
11.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.60
13.21
Węglowodany przyswajalne (g)
4.73
9.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
3.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.42
20.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
7.93
Tłuszcze nienasycone (g)
6.45
12.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
9.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
3.51
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.08
Brak danych dla: śliwki suszone, łopatka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.35
26.71
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
55.46
110.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.43
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.71
27.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.65
Brak danych dla: suszone grzyby, wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy, śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.21
4.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
2.94
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.65
35.30
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
532.95
1065.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
320.54
641.09
Potas (mg)
222.53
445.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.36
50.72
Fosfor (mg)
78.01
156.02
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.15
28.30
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.72
Cynk (mg)
0.73
1.45
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z thermomixu 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z thermomixu

Koszt składników
103.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
300 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
15 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 15 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śliwki suszone
40 g
7 sztuk
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Boczek wieprzowy bez kości
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Łopatka wieprzowa
200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 200 g
Kiełbasa śląska
200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Wino czerwone wytrawne
100 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
103.00