Bigos staropolski
- Kapusta kwaszona - 2 szklanki (500 g)
- Kapusta biała - 1 główka (500 g)
- Kiełbasa domowa - 2 sztuki (400 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
- Świeże leśne grzyby - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki (40 g)
Przepis na bigos staropolski krok po kroku
Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka, wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkim ogniu.
Białką kapustę posiekaj i sparz wrzątkiem. Dodaj do garnka z kiszona kapustą.
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni wraz z cebulą.
Do kapusty dodaj posiekane drobno grzyby i podsmażone mięso.
Dodaj przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
Pod koniec dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i podgrzewaj 20 minut.
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu staropolskiego
Bigos staropolski z kapusty kiszonej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przedstawię Wam przepis na bigos z kapusty mieszanej, nie dosyć, że jest prosty to jeszcze pyszny.
Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu. Zatem, jak zrobić bigos staropolski?
Potrzebujesz kapustę kiszoną i kapustę białą, grzyby, cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Ja zazwyczaj wybieram mięso wieprzowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także boczek i kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto wymieszać dwa rodzaje mięs zapewni to oryginalność Twojego dania.
Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do dna garnka.
Do garnka z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami. Jeśli lubisz połączenie wytrawnych dań z owocami, możesz dodać śliwki suszone.
Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. Jak widzisz ten prosty przepis, gwarantuje najlepszy bigos z kapusty mieszanej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.
Skoro już znasz mój przepis na bigos staropolski, życzę Ci smacznego!
Alergeny w bigosie staropolskim
Lista alergenów dla bigosu staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos staropolski
Wartości odżywcze bigosu staropolskiego
Do bigosu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.