Bigos na żeberkach

Opublikowano: 10.04.2021 r., 17:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos na żeberkach w misce.
Bigos na żeberkach
Bigos to tradycyjny polski specjał. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszny bigos na żeberkach. Im więcej razy będziesz go odgrzewać tym będzie smaczniejszy!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
309 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta kwaszona (1200 g)
  • Żeberka wieprzowe (600 g)
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Suszone grzyby (150 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Cebula (150 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Przepis na bigos na żeberkach krok po kroku

Grzyby namocz na noc w wodzie.

Kapustę kwaszoną pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą (cała kapusta powinna być przykryta) dodaj sól, 3 liście laurowe, 10 ziarenek pieprzu oraz 5 ziaren ziela angielskiego.

Kapustę z przyprawami gotuj na małym ogniu.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Schab pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj ją do kapusty.

Na tej samej patelni podsmaż pokrojone kawałki schabu. Następnie dodaj go do gotującej się kapusty.

Śliwki i grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Wody z moczenia grzybów nie wylewaj - razem ze śliwkami i grzybami dodaj do gotującej się kapusty z mięsem. Wymieszaj.

Na kapuście ułóż paski żeberek. Przykryj garnek i gotuj wszystko około 60 minut.

Po tym czasie wyciągnij żeberka, oddziel je od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do kapusty.

Całość gotuj jeszcze przez około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na bigos na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu na żeberkach

Bigos na żeberkach z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na smaczny obiad. Przepis na bigos z żeberkami wywodzi się z kuchni litewskiej, białoruskiej i polskiej - jest to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa. Istnieje wiele odmian i sposobów na przygotowanie bigosu. Głównymi składnikami potrawy jest kiszona kapusta i mięso, dodatki do tych składników możemy dobrać indywidualnie. Bigos staropolski przygotowywany był głównie z kiszonej kapusty, świeżej kapusty, mięsa, suszonych grzybów, suszonych śliwek, cebuli i przypraw. Opcjonalnie do bigosu możesz dodać również pokrojoną w kostkę kiełbasę lub przygotować go na żeberkach wędzonych (zamiast surowych). W tym przepisie dowiesz się jak przygotować ten staropolski przysmak. Bigos z żeberkami to jedno z dań, które odgrzewane wielokrotnie smakuje jeszcze lepiej, ponieważ im dłużej go podgrzewasz tym jest smaczniejszy. Potrawa powinna mieć pikantny i kwaskowato-słodkawy smak. Obecnie do bigosu często dodaje się koncentrat pomidorowy oraz zioła. Aby przełamać smak bigosu można do niego dodać również powidła śliwkowe. Bigos można również przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy, że mięso zastąpisz kostką sojową. Możesz zrobić także bigos z cukinii, wystarczy, że zamienisz kapustę na potarkowaną cukinię - jest to dobre rozwiązanie przy urodzaju tego warzywa. Bigos jako tradycyjny polski specjał został opisany w Panu Tadeuszu napisanym przez Adama Mickiewicza.

Bigos z żeberkami poza smakowymi walorami posiada również wiele składników mineralnych i witamin, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta biała, którą poddaje się procesowi fermentacji w wyniku której cukry rozkładane są do kwasu mlekowego (ten nadaje jej charakterystyczny kwaśny posmak). Kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości podnosi naszą odporność. Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach zalecany jest zatem do spożywania w okresie wzmożonej zachorowalności oraz jako pyszny obiad dla całej rodziny serwowany przez okrągły rok, ponieważ opcji na jego podanie jest wiele.

Alergeny w bigosie na żeberkach

Lista alergenów dla bigosu na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos na żeberkach

Wartości odżywcze bigosu na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
118.92
309.20
Białko (g)
9.76
25.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
6.94
18.05
Węglowodany przyswajalne (g)
3.77
9.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.17
8.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
5.68
14.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
6.39
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
8.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
6.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
2.33
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.87
69.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
1.58
4.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.79
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.80
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.18
18.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.57
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.60
1.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.52
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
5.20
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.94
31.05
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.43
37.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
321.13
834.94
Potas (mg)
225.32
585.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.72
56.46
Fosfor (mg)
89.75
233.36
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.85
41.21
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.57
4.07
Cynk (mg)
0.97
2.52
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu na żeberkach 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu na żeberkach

Koszt składników
119.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kwaszona
1200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1200 g
Żeberka wieprzowe
600 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 600 g
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Suszone grzyby
150 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 8
52.50
Za 150 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
119.50