Bigos na żeberkach
- Kapusta kwaszona (1200 g)
- Żeberka wieprzowe (600 g)
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Suszone grzyby (150 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Cebula (150 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na bigos na żeberkach krok po kroku
Grzyby namocz na noc w wodzie.
Kapustę kwaszoną pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą (cała kapusta powinna być przykryta) dodaj sól, 3 liście laurowe, 10 ziarenek pieprzu oraz 5 ziaren ziela angielskiego.
Kapustę z przyprawami gotuj na małym ogniu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Schab pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj ją do kapusty.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojone kawałki schabu. Następnie dodaj go do gotującej się kapusty.
Śliwki i grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Wody z moczenia grzybów nie wylewaj - razem ze śliwkami i grzybami dodaj do gotującej się kapusty z mięsem. Wymieszaj.
Na kapuście ułóż paski żeberek. Przykryj garnek i gotuj wszystko około 60 minut.
Po tym czasie wyciągnij żeberka, oddziel je od kości, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do kapusty.
Całość gotuj jeszcze przez około 30 minut.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos wegański
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu na żeberkach
Bigos na żeberkach z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na smaczny obiad. Przepis na bigos z żeberkami wywodzi się z kuchni litewskiej, białoruskiej i polskiej - jest to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa. Istnieje wiele odmian i sposobów na przygotowanie bigosu. Głównymi składnikami potrawy jest kiszona kapusta i mięso, dodatki do tych składników możemy dobrać indywidualnie. Bigos staropolski przygotowywany był głównie z kiszonej kapusty, świeżej kapusty, mięsa, suszonych grzybów, suszonych śliwek, cebuli i przypraw. Opcjonalnie do bigosu możesz dodać również pokrojoną w kostkę kiełbasę lub przygotować go na żeberkach wędzonych (zamiast surowych). W tym przepisie dowiesz się jak przygotować ten staropolski przysmak. Bigos z żeberkami to jedno z dań, które odgrzewane wielokrotnie smakuje jeszcze lepiej, ponieważ im dłużej go podgrzewasz tym jest smaczniejszy. Potrawa powinna mieć pikantny i kwaskowato-słodkawy smak. Obecnie do bigosu często dodaje się koncentrat pomidorowy oraz zioła. Aby przełamać smak bigosu można do niego dodać również powidła śliwkowe. Bigos można również przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy, że mięso zastąpisz kostką sojową. Możesz zrobić także bigos z cukinii, wystarczy, że zamienisz kapustę na potarkowaną cukinię - jest to dobre rozwiązanie przy urodzaju tego warzywa. Bigos jako tradycyjny polski specjał został opisany w Panu Tadeuszu napisanym przez Adama Mickiewicza.
Bigos z żeberkami poza smakowymi walorami posiada również wiele składników mineralnych i witamin, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta biała, którą poddaje się procesowi fermentacji w wyniku której cukry rozkładane są do kwasu mlekowego (ten nadaje jej charakterystyczny kwaśny posmak). Kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości podnosi naszą odporność. Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach zalecany jest zatem do spożywania w okresie wzmożonej zachorowalności oraz jako pyszny obiad dla całej rodziny serwowany przez okrągły rok, ponieważ opcji na jego podanie jest wiele.
Alergeny w bigosie na żeberkach
Lista alergenów dla bigosu na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos na żeberkach
Wartości odżywcze bigosu na żeberkach
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.