Bigos na golonce

Opublikowano: 02.03.2022 r., 12:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos na golonce na białym talerze
Bigos na golonce
Bigos na golonce to pyszne urozmaicenie dla tradycyjnego bigosu. Ten smaczny bigos będzie świetny na święta i na imprezę
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 240 min
299 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Golonka wieprzowa 3 małe sztuki (1000 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Śliwki suszone 8 sztuk (60 g)
  • Suszone grzyby garść (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki (75 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, sitko, miseczka

Przepis na bigos na golonce krok po kroku

Grzyby przełóż do miseczki i zalej szklanką ciepłej wody. Zostaw na około 30 minut.

Kiszoną kapustę przepłucz przed bieżącą wodą. Przełóż do garnka.

Odcedź grzyby łyżką cedzakową. Wlej wodę z moczenia grzybów do garnka z kapustą. Użyj do tego gęstego sitka, żeby odcedzić ewentualny piasek i zanieczyszczenia. Dolej jeszcze pół szklanki wody.

Dodaj 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, odcedzone grzyby oraz golonki. Całość gotujemy około godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je z garnka.

Dodaj suszone śliwki, łyżeczkę majeranku i gotuj dalej na małym ogniu.

W tym czasie obierz oddziel mięso od kości i pokrój w małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojone mięso.

Mięso dodaj ponownie do garnka. Dopraw solą, papryką słodką i koncentratem. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.

Bigos jest gotowy, gdy wszystkie składniki są miękkie.

Jak oceniasz przepis na bigos na golonce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat bigosu na golonce

Bigos to tradycyjne, polskie danie. Aby go wykonać potrzebna jest kapusta kiszona, czasami również dodatek świeżej kapusty. Przygotowuje się go z mięsa i dodatków takich jak suszone grzyby lub suszone śliwki. Nasz przepis na bigos na golonce wzbogacają właśnie takie dodatki. Warto dodać również koncentrat pomidorowy, to sprawi, że bigos będzie szczególnie dobry.

Na początku namocz grzyby, dzięki czemu będą bardziej miękkie. W tym czasie przygotuj kapustę kiszoną. Przepłucz ją, by nie była zbyt kwaśna i umieść w garnku. Wlej do kapusty wodę z moczenia grzybów. Przelej ją przez sitko, by odcedzić ewentualnie zanieczyszczenia. Do kapusty dolej jeszcze trochę wody. Dodaj przyprawy, grzyby oraz golonki. Teraz gotuj przez godzinę, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągnij mięso z bigosu i dodaj suszone śliwki i pozostałe przyprawy. Dalej gotuj na małym ogniu. W tym czasie obierz mięso od kości i pokrój w małe kawałki. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane mięso przełóż ponownie do bigosu i gotuj jeszcze 10 minut lub do momentu, aż składniki będą miękkie. Najlepiej odczekać, aż bigos ostygnie i wówczas doprawić do smaku. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić bigos na golonce. Ten pyszny bigos najlepiej smakuje na następny dzień. Dlatego, jeśli szykujesz go na imprezę, to przyrządź go już dzień wcześniej.

Golonka to mięso wieprzowe z kością uzyskiwane z nogi przedniej lub tylnej. Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Alergeny w bigosie na golonce

Lista alergenów dla bigosu na golonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos na golonce

Wartości odżywcze bigosu na golonce

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe powinno być spożywane około raz w tygodniu ze względu na to, że jest ono dość tłuste.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
149.64
299.29
Białko (g)
16.19
32.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.69
7.38
Węglowodany przyswajalne (g)
2.32
4.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
2.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.62
15.25
Tłuszcze nasycone (g)
7.02
14.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.60
1.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.36
160.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
5.53
11.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
289.45
578.91
Wapń (mg)
22.33
44.66
Żelazo (mg)
1.64
3.28
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu na golonce 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu na golonce

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
3 małe sztuki
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Śliwki suszone
60 g
8 sztuk
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 60 g
Suszone grzyby
10 g
garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
48.00