Bigos na golonce
- Golonka wieprzowa - 3 małe sztuki (1000 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Śliwki suszone - 8 sztuk (60 g)
- Suszone grzyby - garść (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na bigos na golonce krok po kroku
Grzyby przełóż do miseczki i zalej szklanką ciepłej wody. Zostaw na około 30 minut.
Kiszoną kapustę przepłucz przed bieżącą wodą. Przełóż do garnka.
Odcedź grzyby łyżką cedzakową. Wlej wodę z moczenia grzybów do garnka z kapustą. Użyj do tego gęstego sitka, żeby odcedzić ewentualny piasek i zanieczyszczenia. Dolej jeszcze pół szklanki wody.
Dodaj 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, odcedzone grzyby oraz golonki. Całość gotujemy około godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je z garnka.
Dodaj suszone śliwki, łyżeczkę majeranku i gotuj dalej na małym ogniu.
W tym czasie obierz oddziel mięso od kości i pokrój w małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojone mięso.
Mięso dodaj ponownie do garnka. Dopraw solą, papryką słodką i koncentratem. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
Bigos jest gotowy, gdy wszystkie składniki są miękkie.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu na golonce
Bigos to tradycyjne, polskie danie. Aby go wykonać potrzebna jest kapusta kiszona, czasami również dodatek świeżej kapusty. Przygotowuje się go z mięsa i dodatków takich jak suszone grzyby lub suszone śliwki. Nasz przepis na bigos na golonce wzbogacają właśnie takie dodatki. Warto dodać również koncentrat pomidorowy, to sprawi, że bigos będzie szczególnie dobry.
Na początku namocz grzyby, dzięki czemu będą bardziej miękkie. W tym czasie przygotuj kapustę kiszoną. Przepłucz ją, by nie była zbyt kwaśna i umieść w garnku. Wlej do kapusty wodę z moczenia grzybów. Przelej ją przez sitko, by odcedzić ewentualnie zanieczyszczenia. Do kapusty dolej jeszcze trochę wody. Dodaj przyprawy, grzyby oraz golonki. Teraz gotuj przez godzinę, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągnij mięso z bigosu i dodaj suszone śliwki i pozostałe przyprawy. Dalej gotuj na małym ogniu. W tym czasie obierz mięso od kości i pokrój w małe kawałki. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane mięso przełóż ponownie do bigosu i gotuj jeszcze 10 minut lub do momentu, aż składniki będą miękkie. Najlepiej odczekać, aż bigos ostygnie i wówczas doprawić do smaku. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić bigos na golonce. Ten pyszny bigos najlepiej smakuje na następny dzień. Dlatego, jeśli szykujesz go na imprezę, to przyrządź go już dzień wcześniej.
Golonka to mięso wieprzowe z kością uzyskiwane z nogi przedniej lub tylnej. Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Alergeny w bigosie na golonce
Lista alergenów dla bigosu na golonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos na golonce
Wartości odżywcze bigosu na golonce
Mięso wieprzowe powinno być spożywane około raz w tygodniu ze względu na to, że jest ono dość tłuste.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.