Bigos myśliwski
- Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Szynka wieprzowa surowa (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Suszone grzyby (40 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Kiełbasa podwawelska - lub myśliwska (300 g)
Przepis na bigos myśliwski krok po kroku
Poszatkuj drobno kapustę białą.
Posiekaj kapustę kiszoną.
W garnku umieść kapustę kiszoną, wlej 500 ml wody i duś przez 20-25 minut.
Pokrój w kostkę szynkę wieprzową.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż szynkę z cebulą, wlej 500 ml wody, dodaj sos sojowy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem przez 30 minut.
Dodaj do garnka białą kapustę i gotuj 20 minut.
Dodaj do składników kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj przez 15 minut.
Pokrój kiełbasę w plastry.
Dodaj kiełbasę do garnka wraz ze śliwkami suszonymi i grzybami leśnymi.
Bigos duś przez 20 minut.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu myśliwskiego
Bigos myśliwski to świetny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem mięsa i kiełbasy. Bigos myśliwski jest bardzo aromatyczny i lekko słodki. Przepis na bigos myśliwski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, grzyby leśne, szynka wieprzowa, kiełbasa, śliwki, cebula, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz.
Jak zrobić bigos myśliwski? Poszatkuj drobno kapustę białą. Posiekaj kapustę kiszoną. W garnku umieść kapustę kiszoną, wlej wodę i duś przez 20-25 minut. Pokrój w kostkę szynkę wieprzową. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż szynkę z cebulą, dodaj sos sojowy, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj do garnka białą kapustę i gotuj 20 minut. Dodaj do składników kapustę kiszoną, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut. Pokrój kiełbasę w plastry. Dodaj kiełbasę do garnka wraz z grzybami i śliwkami suszonymi. Bigos duś przez 20 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem żytnim.
Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnych probiotyków. Kapusta zawiera kwas mlekowy, który powstaje podczas procesu jej fermentacji w warunkach beztlenowych. Kapusta jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując pyszny bigos z mieszanki kapusty kiszonej i białej jest dobry na obiad dla całej rodziny. Bigos myśliwski możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Bigos możesz także zawekować i przechowywać w słoikach.
Alergeny w bigosie myśliwskim
Lista alergenów dla bigosu myśliwskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze bigosu myśliwskiego
Bigos myśliwski to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest także bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Bigos jest średniokaloryczny i bardzo syty. Bigos jest dobrym daniem dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.