Bigos jarski
- Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Pieczarki - 30 średnich sztuk (400 g)
Przepis na bigos jarski krok po kroku
Poszatkuj kapustę białą.
Posiekaj drobniej kapustę kiszoną.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Pokrój pieczarki w połówki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż przez chwilę.
Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś całość pod przykryciem przez 30 minut.
Dodaj do garnka kapustę białą, śliwki suszone oraz krojone pomidory, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj jeszcze 20 minut.
Posiekaj koper i dodaj do potrawy, wymieszaj.
Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu jarskiego
Bigos jarski to świetny pomysł na jarską wersję tradycyjnego bigosu. Bigos to staropolska potrawa przygotowywana w każdym domu na święta i w dni powszednie. Bigos jest obiadem na kilka dni, gdyż im więcej razy odgrzewany tym intensywniejszego smaku nabiera. Przepis na jarski bigos jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, śliwki suszone, pieczarki, pomidory krojone, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić bigos jarski? Poszatkuj kapustę białą. Posiekaj drobniej kapustę kiszoną. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Pokrój pieczarki w połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż przez chwilę. Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj do garnka kapustę białą, śliwki suszone oraz krojone pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 20 minut. Posiekaj koper i dodaj do potrawy, wymieszaj. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów i jest więc odpowiednia dla diabetyków. Dodatkowo kapusta kiszona zawiera dużą ilość bakterii probiotycznych, które mają korzystny wpływ na pracę naszych jelit.
Podsumowując pyszny bigos bez dodatku mięsa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Bigos z grzybami można zrobić także z grzybami suszonymi lub świeżymi leśnymi. Bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wegetariański bigos świetnie sprawdzi się z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Alergeny w bigosie jarskim
Lista alergenów dla bigosu jarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos jarski
Wartości odżywcze bigosu jarskiego
Bigos jarski to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest niskokaloryczny i bardzo syty. Bigos jest bardzo dobrym pomysłem dla osób chorujących na cukrzycę oraz na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.