Bifteki
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (120 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (10 g)
- Ser Feta (100 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
Przepis na bifteki krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W misce umieść mięso, dodaj cebulę, czosnek i wbij jajko.
Dopraw mięso solą, pieprzem i oregano.
Posiekaj drobno miętę i dodaj do składników.
Pokrusz ser feta i wymieszaj z masą mięsną.
Uformuj owalne kotlety.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 5 minut z jednej strony.
Podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw na dużym talerzu.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat bifteki
Bifteki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni greckiej przygotować można z różnymi dodatkami. Najlepsze grillowane kotlety z mięsa wołowego będą idealnym dodatkiem do pieczonych warzyw i kaszy bulgur. Przepis na bifteki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, ser feta, czosnek, mięta świeża, jajko, oregano, bułka tarta, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Jak zrobić bifteki? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W misce umieść mięso, dodaj cebulę, czosnek i wbij jajko. Dopraw mięso solą, pieprzem i oregano. Posiekaj drobno miętę i dodaj do składników. Pokrusz ser feta i wymieszaj z masą mięsną. Uformuj owalne kotlety. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 5 minut z jednej strony. Podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw na dużym talerzu.
Wołowe mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Mięta ma silne właściwości bakteriobójcze. Zawarte w niej olejki eteryczne mają działanie chłodzące. Mięta ma działanie relaksujące i rozluźniające. Dodawać ją można do ciężko strawnych, tłustych posiłków, ponieważ poprawia wydzielanie soku żołądkowego, co powoduje lepsze trawienie.
Podsumowując: sprawdzony przepis na kotlety kuchni śródziemnomorskiej będzie idealny na danie podczas spotkania ze znajomymi. Smaczne kotlety dzięki dodatkowi mięty mają bardzo orzeźwiający smak. Danie kuchni greckiej można przygotować w wersji z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Kotlety z fetą są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszne kotlety podać można jako dodatek do domowych burgerów.
Alergeny w bifteki
Lista alergenów dla bifteki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze bifteki
Bifteki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Bifteki są dość kaloryczne, więc nie powinny ich w dużej ilości spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.