Bifana

Opublikowano: 19.11.2021 r., 9:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bifana podana na derwnianej desce do krojenia.
Bifana
Bifana to tradycyjna portugalska kanapka. Mięso duszone w sosie podane w chrupiącej bułce najczęściej sprzedawane jako fast food na ulicach Portugalii.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
538 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Passata pomidorowa (700 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Bułka grahamka 4 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sos piri piri
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na bifana krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj drobno czosnek i zeszklij na maśle klarowanym.

Pokrój mięso w paski i dopraw solą, pieprzem i obsmaż.

Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową.

Duś całość 20-25 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki.

Przekrój bułki na pół i wyłóż na nie mięso razem z sosem.

Jak oceniasz przepis na bifana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat bifana

Bifana to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Podawane jest jako fast food podczas wieczornych imprez. Pyszne duszone w sosie mięso w świeżej i chrupiącej bułce to połączenie doskonałe. Danie trzeba jednak przyznać jest bardzo zdrowym fast foodem, co rzadko możemy powiedzieć o tego typu daniach. Przepis na kanapkę bifana jest bardzo prosty, nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pysznej kanapki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, czosnek, passata pomidorowa, masło klarowane, bułka graham, sól, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sos Piri Piri.

Jak zrobić bifana? Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czosnek i zeszklij na maśle klarowanym. Pokrój mięso w paski i dopraw solą, pieprzem i obsmaż. Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową. Duś całość 20-25 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki. Przekrój bułki na pół i wyłóż na nie mięso razem z sosem.

Pomidory to z botanicznego punktu widzenia owoce a nie warzywa, są one bardzo popularnym składnikiem w naszej kuchni, dostępnym cały rok. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszna kanapka na ciepło to doskonała propozycja na lunch lub kolację. Możesz wzbogacić bułkę o dodatek sera żółtego. Dobrym pomysłem jest także zapieczenie bułki w piekarniku z serem. Kanapkę możesz podać niezapowiedzianym gościom. Sos możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Kanapka w tradycyjnej wersji nie ma w swoim składzie innych dodatków, lecz jeśli lubisz eksperymenty w kuchni możesz zmienić mięso na inny kawałek wieprzowej tuszy, dodać kurczaka. A także wzbogacić kanapkę świeżymi warzywami.

Alergeny w bifana

Lista alergenów dla bifana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka

W przepisie na bifana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos piri piri
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bifana

na 100g gotowej potrawy

Bifana to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Polędwica wieprzowa zawiera małą ilość tłuszczu i jest najzdrowszym kawałkiem tuszy. Kanapka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
134.71
538.82
Białko (g)
7.73
30.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.62
38.48
Węglowodany przyswajalne (g)
3.81
15.26
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
3.93
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.28
29.11
Tłuszcze nasycone (g)
4.50
17.98
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
11.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
8.48
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
1.76
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.76
147.06
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
60.12
240.47
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.18
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.61
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.24
20.94
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.35
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.04
4.17
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.47
193.88
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.23
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.55
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.56
10.25
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.76
27.06
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
137.47
549.88
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
155.53
622.12
Potas (mg)
313.82
1255.29
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.12
48.47
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.53
366.12
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.59
74.35
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
4.17
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.72
2.88
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.60
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bifana 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bifana

Koszt składników
47.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Bułka grahamka
200 g
4 sztuki
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 4
2.46
Za 200 g
Koszt składników
47.20