Przepis na bifana krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sos piri piri
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj drobno czosnek i zeszklij na maśle klarowanym.

Pokrój mięso w paski i dopraw solą, pieprzem i obsmaż.

Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową.

Duś całość 20-25 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki.

Przekrój bułki na pół i wyłóż na nie mięso razem z sosem.

Bifana podana na derwnianej desce do krojenia.
Bifana
Koszt przygotowania dania
34.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
538 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
57

Bifana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bifana

Bifana to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Podawane jest jako fast food podczas wieczornych imprez. Pyszne duszone w sosie mięso w świeżej i chrupiącej bułce to połączenie doskonałe. Danie trzeba jednak przyznać jest bardzo zdrowym fast foodem, co rzadko możemy powiedzieć o tego typu daniach. Przepis na kanapkę bifana jest bardzo prosty, nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pysznej kanapki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, czosnek, passata pomidorowa, masło klarowane, bułka graham, sól, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sos Piri Piri.

Jak zrobić bifana? Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czosnek i zeszklij na maśle klarowanym. Pokrój mięso w paski i dopraw solą, pieprzem i obsmaż. Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową. Duś całość 20-25 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki. Przekrój bułki na pół i wyłóż na nie mięso razem z sosem.

Pomidory to z botanicznego punktu widzenia owoce a nie warzywa, są one bardzo popularnym składnikiem w naszej kuchni, dostępnym cały rok. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszna kanapka na ciepło to doskonała propozycja na lunch lub kolację. Możesz wzbogacić bułkę o dodatek sera żółtego. Dobrym pomysłem jest także zapieczenie bułki w piekarniku z serem. Kanapkę możesz podać niezapowiedzianym gościom. Sos możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Kanapka w tradycyjnej wersji nie ma w swoim składzie innych dodatków, lecz jeśli lubisz eksperymenty w kuchni możesz zmienić mięso na inny kawałek wieprzowej tuszy, dodać kurczaka. A także wzbogacić kanapkę świeżymi warzywami.

Wartości odżywcze bifana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
134.71 kcal
538.82 kcal
Białko
7.73 g
30.91 g

Węglowodany w bifana

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
9.62 g
38.48 g
Węglowodany przyswajalne
3.81 g
15.26 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.98 g
3.93 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
7.28 g
29.11 g
Tłuszcze nasycone
4.50 g
17.98 g
Tłuszcze nienasycone
2.78 g
11.13 g
Tłuszcze jednonasycone
2.12 g
8.48 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
1.76 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol
36.76 mg
147.06 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bifana

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
60.12 µg (mcg)
240.47 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
1.18 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina C
5.24 mg
20.94 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina E
1.04 mg
4.17 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol
48.47 µg (mcg)
193.88 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
1.23 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.55 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Niacyna
2.56 mg
10.25 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Foliany
6.76 µg (mcg)
27.06 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Beta karoten
137.47 µg (mcg)
549.88 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bifana

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
155.53 mg
622.12 mg
Potas
313.82 mg
1255.29 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń
12.12 mg
48.47 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor
91.53 mg
366.12 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Magnez
18.59 mg
74.35 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
4.17 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
2.88 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.60 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bifana 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bifana

Lista alergenów dla bifana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka

W przepisie na bifana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos piri piri
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bifana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Bułka grahamka
200 g
4 sztuki
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 4
2.46
Za 200 g
Koszt składników
47.20
Jak oceniasz przepis na bifana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób