Bifana
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Passata pomidorowa (700 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Bułka grahamka - 4 sztuki (200 g)
Przepis na bifana krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.
Posiekaj drobno czosnek i zeszklij na maśle klarowanym.
Pokrój mięso w paski i dopraw solą, pieprzem i obsmaż.
Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową.
Duś całość 20-25 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dodaj sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki.
Przekrój bułki na pół i wyłóż na nie mięso razem z sosem.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat bifana
Bifana to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Podawane jest jako fast food podczas wieczornych imprez. Pyszne duszone w sosie mięso w świeżej i chrupiącej bułce to połączenie doskonałe. Danie trzeba jednak przyznać jest bardzo zdrowym fast foodem, co rzadko możemy powiedzieć o tego typu daniach. Przepis na kanapkę bifana jest bardzo prosty, nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pysznej kanapki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, czosnek, passata pomidorowa, masło klarowane, bułka graham, sól, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sos Piri Piri.
Jak zrobić bifana? Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czosnek i zeszklij na maśle klarowanym. Pokrój mięso w paski i dopraw solą, pieprzem i obsmaż. Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową. Duś całość 20-25 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki. Przekrój bułki na pół i wyłóż na nie mięso razem z sosem.
Pomidory to z botanicznego punktu widzenia owoce a nie warzywa, są one bardzo popularnym składnikiem w naszej kuchni, dostępnym cały rok. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszna kanapka na ciepło to doskonała propozycja na lunch lub kolację. Możesz wzbogacić bułkę o dodatek sera żółtego. Dobrym pomysłem jest także zapieczenie bułki w piekarniku z serem. Kanapkę możesz podać niezapowiedzianym gościom. Sos możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Kanapka w tradycyjnej wersji nie ma w swoim składzie innych dodatków, lecz jeśli lubisz eksperymenty w kuchni możesz zmienić mięso na inny kawałek wieprzowej tuszy, dodać kurczaka. A także wzbogacić kanapkę świeżymi warzywami.
Alergeny w bifana
Lista alergenów dla bifana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bułka grahamka
W przepisie na bifana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos piri piri
Wartości odżywcze bifana
Bifana to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Polędwica wieprzowa zawiera małą ilość tłuszczu i jest najzdrowszym kawałkiem tuszy. Kanapka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.