Biały sos do ryżu
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Biały sos do ryżu to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków. Ten sos jest kremowy, lekki i bardzo aromatyczny. W dodatku składa się z kilku składników.
Składniki dla 2 porcji:
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Czosnek - 15 g
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Natka pietruszki - 45 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek.
- W misce wymieszaj jogurt, śmietankę, mąkę i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki ciepłej wody i wylej na patelnię.
- Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu.
- Mieszaj 5 minut, do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.