Biały sos do pizzy
- Śmietanka kremowa 30% - 3/4 szklanki (200 g)
- Mascarpone - 2 łyżki (50 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na biały sos do pizzy krok po kroku
Na małej patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, po tym czasie dodaj pokrojony czosnek.
Do garnka przełóż śmietanę i podgrzej ją na małym ogniu.
Dodaj do śmietany serka mascarpone i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi a także chili.
Do sosu dodaj cebulę i czosnek i podgrzej przez 5 minut.
Natkę pietruszki drobno pokrój i dodaj do sosu. Całość wymieszaj. Nakładaj na spód pizzy.
Więcej informacji na temat białego sosu do pizzy
Biały sos do pizzy to idealna alternatywa dla osób, które mają dość tego klasycznego pomidorowego. Robi się go naprawdę łatwo i świetnie pasuje do warzyw, szczególnie szparagów, a także do kiełbasy. Dzięki temu sosowi można stworzyć niebanalną pizzę, która zaskoczy wszystkich pysznym, kremowym dopełnieniem z dominującym smakiem ziół i słodkiej cebuli.
Przepis na biały sos do pizzy jest niesamowicie łatwy. Robi się go w kilka chwil, a jego smak odmieni każdą, nawet najbardziej prostą pizzę. Wystarczy dorzucić do niej kilka prostych składników, by stworzyć przepyszne danie, które sprawdzi się na obiad, kolację, lub imprezę. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom, czy gościom.
Można wykorzystywać go na wiele sposobów, wylewając sos na spód pizzy lub dodając go do makaronów, czy zapiekanek. Z każdym daniem smakuje po prostu wybornie, a to dzięki cudownemu połączeniu śmietany z serem mascarpone, który pod wpływem ciepła roztapia się i sprawia, że całość jest jeszcze bardziej kremowa i aksamitna.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić biały sos do pizzy, który smakuje naprawdę przepysznie, a nie wymaga zbyt dużej ilości pracy, ani drogich produktów, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu stworzysz śmietanowy sos do pizzy z karmelizowaną cebulką i czosnkiem, z dużą ilością ziół, które wzmacniają jego wspaniały aromat. Ten prosty przepis pozwala zamienić nawet najzwyklejszą pizzę w smakowite danie. Ten przepyszny serowy sos sprawdzi się nie tylko na pizzy, choć to właśnie z drożdżowym ciastem komponuje się najlepiej.
Najlepiej do sosu wybierać składniki świeże i najlepszej jakości, tak by całość smakowała naprawdę dobrze. Ser mascarpone można zastąpić parmezanem, by uzyskać bardziej głęboki aromat. Taka zmiana na pewno przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni. Dzięki użyciu słodkiej śmietanki sos nie jest zbyt ciężki i nadmiernie zdominowany przez smak przypraw, czy czosnku. Słodka śmietana świetnie komponuje się z serkiem mascarpone i słodką cebulą, nadając całości ciekawego charakteru.
Alergeny w białym sosie do pizzy
Lista alergenów dla białego sosu do pizzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze białego sosu do pizzy
Energia i białka
(74g)
Węglowodany
(74g)
Tłuszcze
(74g)
Składniki mineralne
(74g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.