Biały blok czekoladowy

Opublikowano: 06.07.2021 r., 10:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała czekolada z malinami
Biały blok czekoladowy
Biały blok czekoladowy to świetny pomysł na pyszny i nieskomplikowany deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bakalii. To idealny przepis na święta.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
541 kcal
Kcal w porcji
109 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Czekolada biała - 2 tabliczki (200 g)
  • Mleko w proszku (250 g)
  • Wiórki kokosowe (70 g)
  • Herbatniki - 1 opakowanie (250 g)
  • Skórka z cytryny (40 g)
  • Orzeszki ziemne (50 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na biały blok czekoladowy krok po kroku

W dużym rondelku roztop masło i przelej je do miski. Następnie roztop czekoladę z połową szklanką wody i połącz ją z masłem. Dodaj do nich cukier puder i dokładnie wymieszaj.

Całą masę wymieszaj z mlekiem w proszku. Dodaj skórkę cytrynową i przemieszaj.

Orzechy pokrój drobno, a herbatniki pokrusz. Dodaj wszystko do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj łyżką.

Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź łyżką.

Schładzaj w lodówce przez całą noc.

Jak oceniasz przepis na biały blok czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat białego bloku czekoladowego

Biały blok czekoladowy to pomysł na pyszny i bardzo kreatywny deser, który zaskoczy wszystkich gości. Idealnie nadaje się na święta, świetnie zastąpi keksa na bożonarodzeniowym stole. Jego wykonanie nie jest pracochłonne i wykonuje się go bez pieczenia, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie posiadają piekarnika. To deser, który choć prezentuje się niezwykle efektownie i dekoracyjnie jest bardzo łatwy, dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy.

Przepis na blok czekoladowy biały jest bardzo prosty. Wystarczy kilka chwil i ulubione produkty, by stworzyć ten naprawdę smaczny deser. Jego wykonanie wcale nie jest trudne, choć może wydawać się inaczej. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość tworząc go, gdyż potrzebuje długiego chłodzenia, by wspaniale smakować i mieć odpowiednią konsystencję.

W tej wersji robi się go z białej czekolady, która jest łagodniejsza w smaku i łatwiej tolerowana przez część osób. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać kakao. W dodatku w takiej wersji blok jest dużo bardziej słodszy, więc skradnie serca wszystkim osobą, które kochają słodkości.

Całość wykonuje się z mleka w proszku, połączonego z białą czekoladą. To świetna baza, która zapewnia odpowiednią fakturę i gęstość gotowego wyrobu. Jeżeli lubi się bardziej gęsty blok można dodać więcej mleka w proszku. To ono jest również odpowiedzialne za lekko waniliowy aromat, który się w tym deserze pojawia. Mleko w proszku bez problemu można kupić w każdym większym supermarkecie lub zamówić przez Internet, ma niezwykle długą datę przydatności do spożycia, dlatego na pewno się nie zmarnuje.

Ten blok czekoladowy bez kakao, choć może nie ma intensywnego koloru, odznacza się delikatnym i bardzo słodkim smakiem. Dobrze jest przełamać go odrobiną skórki z tartej cytryny lub pomarańczy, by całość nie była zbyt mdląca. Blok mleczny po wyjęciu z lodówki można kroić tak jak ciasto, dlatego będzie jego idealnym zamiennikiem na imprezowym stole. Świetnie prezentuje się z herbatnikami, orzechami czy bakaliami.

Alergeny w białym bloku czekoladowym

Lista alergenów dla białego bloku czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada biała
    • Mleko w proszku
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne

Wartości odżywcze białego bloku czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dużą ilość cukru i tłuszczów nasyconych, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(109g)
Energia (kcal)
496.83
541.55
Białko (g)
12.24
13.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(109g)
Węglowodany (g)
43.71
47.64
Węglowodany przyswajalne (g)
40.57
44.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.14
3.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(109g)
Tłuszcz (g)
30.80
33.57
Tłuszcze nasycone (g)
19.72
21.49
Tłuszcze nienasycone (g)
11.08
12.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.27
10.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
1.97
Cholesterol (mg)
43.76
47.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(109g)
Witamina A (µg (mcg))
127.72
139.22
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.24
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.91
5.35
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.88
0.96
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
125.23
136.50
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.17
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.19
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.85
2.02
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.50
38.70
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.25
31.88
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(109g)
Sód (mg)
430.08
468.79
Potas (mg)
552.68
602.42
Wapń (mg)
387.17
422.01
Fosfor (mg)
200.09
218.10
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.39
24.40
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
1.10
Cynk (mg)
0.54
0.59
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: mleko w proszku, orzeszki ziemne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białego bloku czekoladowego 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białego bloku czekoladowego

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada biała
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Mleko w proszku
250 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Wiórki kokosowe
70 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Herbatniki
250 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Skórka z cytryny
40 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Orzeszki ziemne
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
45.50