Przepis na białe szparagi na maśle krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, miska, ręcznik papierowy

Szparagi umyj i obierz z grubej skóry.

W garnku zagotuj wodę i wsyp do niej sól i cukier.

Do wrzącej wody wrzucamy szparagi na około dwie minuty.

W tym czasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem.

Przekładamy do niej ugotowane szparagi i hartujemy chwilę.

Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, by je dobrze osuszyć.

Na patelni rozpuszczamy masło.

Na maśle układamy szparagi i obsmażamy szybko z każdej strony.

Białe szparagi na maśle na jasnym talerzu
Białe szparagi na maśle
Koszt przygotowania dania
17.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
89 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Białe szparagi na maśle - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o białych szparagach na maśle

Białe szparagi na maśle przygotowane na patelni są tak dobre, że na pewno Cię zachwycą. Możesz podać je z grzankami lub jako dodatek do delikatnych mięs i ryb.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić białe szparagi na maśle. Już pokazuje nasz prosty przepis. Na początku szparagi umyj i obierz z grubej skóry od dołu do samej główki. Dzięki temu będą przyjemniejsze w spożyciu. W garnku zagotuj wodę i wsyp do niej sól i cukier. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi na około dwie minuty. W tym czasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem. Przekładamy do niej ugotowane szparagi i hartujemy chwilę. Taki zabieg zatrzyma proces gotowania, dzięki czemu zachowają jędrność. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, by je dobrze osuszyć. Na patelni rozpuszczamy masło. Na maśle układamy szparagi i obsmażamy szybko z każdej strony. Tak przygotowany przepis na białe szparagi na maśle to świetny pomysł na kolację. Pomimo tego, że są smażone, to zachowują swój delikatny smak i jędrność.

Szparagi są szczególnie popularne wiosną, gdy pojawiają się na sklepowych półkach. Mają charakterystyczny, podłużny kształt zakończony główką z łusek. Spotkać je można w kolorze zielonym, białym lub fioletowym. Pochodzą z Afryki, występują w 215 gatunkach, ale w Polsce rośnie tylko szparag lekarski. Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K. W zależności od części szparaga może mieć więcej lub mniej białka, lub błonnika. Zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Mają w sobie aż 14 polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające- zmniejszające ryzyko powstania nowotworu. Dodatkowo są bogate w wapń, żelazo, magnez czy potas. Taki dodatek do makaronu to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz zdrowego i smacznego posiłku. Szparagi są niskokaloryczne, bogate w wartości odżywcze i po prostu pyszne.

Wartości odżywcze białych szparagów na maśle

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
35.98 kcal
89.95 kcal
Białko
1.53 g
3.83 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.14 mg

Węglowodany w białych szparagach na maśle

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
3.34 g
8.35 g
Węglowodany przyswajalne
1.90 g
4.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
3.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
2.31 g
5.77 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
3.87 g
Tłuszcze nienasycone
0.76 g
1.89 g
Tłuszcze jednonasycone
0.64 g
1.60 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
5.89 mg
14.73 mg

Witaminy w przepisie na białe szparagi na maśle

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
44.77 µg (mcg)
111.92 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
3.84 mg
9.59 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
18.38 µg (mcg)
45.96 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.67 mg
1.68 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
35.70 µg (mcg)
89.25 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
311.86 µg (mcg)
779.66 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na białe szparagi na maśle

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
267.43 mg
668.58 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
139.08 mg
347.71 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
17.27 mg
43.17 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
36.27 mg
90.68 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
9.65 mg
24.13 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
1.47 mg
3.67 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
0.93 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białych szparagów na maśle 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w białych szparagach na maśle

Lista alergenów dla białych szparagów na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania białych szparagów na maśle

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
białe
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
20 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Lód
200 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na białe szparagi na maśle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób