Białe szparagi na maśle

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Białe szparagi na maśle na jasnym talerzu
Białe szparagi na maśle
Białe szparagi na maśle przygotowane na patelni są tak pyszne, że na pewno Cię zachwycą. Możesz podać je z grzankami lub jako dodatek do delikatnych mięs i ryb.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
89 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Szparagi białe (500 g)
  • Sól (5 g)
  • Cukier (5 g)
  • Masło (20 g)
  • Lód (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, miska, ręcznik papierowy

Przepis na białe szparagi na maśle krok po kroku

Szparagi umyj i obierz z grubej skóry.

W garnku zagotuj wodę i wsyp do niej sól i cukier.

Do wrzącej wody wrzucamy szparagi na około dwie minuty.

W tym czasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem.

Przekładamy do niej ugotowane szparagi i hartujemy chwilę.

Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, by je dobrze osuszyć.

Na patelni rozpuszczamy masło.

Na maśle układamy szparagi i obsmażamy szybko z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na białe szparagi na maśle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat białych szparagów na maśle

Białe szparagi na maśle przygotowane na patelni są tak dobre, że na pewno Cię zachwycą. Możesz podać je z grzankami lub jako dodatek do delikatnych mięs i ryb.

Pewnie zastanawiasz się jak zrobić białe szparagi na maśle. Już pokazuje nasz prosty przepis. Na początku szparagi umyj i obierz z grubej skóry od dołu do samej główki. Dzięki temu będą przyjemniejsze w spożyciu. W garnku zagotuj wodę i wsyp do niej sól i cukier. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi na około dwie minuty. W tym czasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem. Przekładamy do niej ugotowane szparagi i hartujemy chwilę. Taki zabieg zatrzyma proces gotowania, dzięki czemu zachowają jędrność. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, by je dobrze osuszyć. Na patelni rozpuszczamy masło. Na maśle układamy szparagi i obsmażamy szybko z każdej strony. Tak przygotowany przepis na białe szparagi na maśle to świetny pomysł na kolację. Pomimo tego, że są smażone, to zachowują swój delikatny smak i jędrność.

Szparagi są szczególnie popularne wiosną, gdy pojawiają się na sklepowych półkach. Mają charakterystyczny, podłużny kształt zakończony główką z łusek. Spotkać je można w kolorze zielonym, białym lub fioletowym. Pochodzą z Afryki, występują w 215 gatunkach, ale w Polsce rośnie tylko szparag lekarski. Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K. W zależności od części szparaga może mieć więcej lub mniej białka, lub błonnika. Zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Mają w sobie aż 14 polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające- zmniejszające ryzyko powstania nowotworu. Dodatkowo są bogate w wapń, żelazo, magnez czy potas. Taki dodatek do makaronu to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz zdrowego i smacznego posiłku. Szparagi są niskokaloryczne, bogate w wartości odżywcze i po prostu pyszne.

Alergeny w białych szparagach na maśle

Lista alergenów dla białych szparagów na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze białych szparagów na maśle

na 100g gotowej potrawy

Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K. W zależności od części szparaga może mieć więcej lub mniej białka, lub błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
35.98
89.95
Białko (g)
1.53
3.83
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.34
8.35
Węglowodany przyswajalne (g)
1.90
4.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.31
5.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
1.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
1.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.29
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.89
14.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
44.77
111.92
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.84
9.59
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.38
45.96
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
1.68
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.70
89.25
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
311.86
779.66
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
267.43
668.58
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
139.08
347.71
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.27
43.17
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
36.27
90.68
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.65
24.13
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
3.67
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.93
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białych szparagów na maśle 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białych szparagów na maśle

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
białe
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Lód
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
29.50