Biała nutella

Opublikowano: 28.04.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała nutella podana w białej miseczce. Obok niej leży metalowy nóż.
Biała nutella
Biała nutella to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa i deserów. Domowa nutella nie zawiera tak dużej ilości cukru i tłuszczów trans co sklepowy wyrób. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
402 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Czekolada biała (200 g)
  • Jabłko 1 średnia sztuka (200 g)
  • Migdały (100 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Mleko w proszku (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na biała nutella krok po kroku

Jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.

Orzechy posiekaj drobno.

W garnku umieść czekoladę białą, śmietankę, mleko i podgrzej.

Gdy składniki się połączą, dodaj jabłka i podduś przez chwilę.

Dodaj orzechy i wymieszaj dokładnie.

Na koniec dodaj do masy mleko w proszku i wymieszaj energicznie szpatułką silikonową.

Nutellę przełóż do słoika i wystudź.

Przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na biała nutella
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat białej nutelli

Biała nutella to bardzo dobry pomysł na słodki domowy deser dla całej rodziny. Biała nutella posłuży jako dodatek do pieczywa śniadaniowego. Można ją także dodać do naleśników lub gofrów. Krem orzechowy na bazie białej czekolady jest też świetny do lodów i deserów na zimno. Przepis na białą nutellę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nutelli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biała czekolada, mleko w proszku, migdały, orzechy włoskie, śmietanka kremówka, jabłka.

Jak zrobić białą nutellę? Jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Orzechy posiekaj drobno. W garnku umieść czekoladę białą, śmietankę, mleko i podgrzej. Gdy składniki się połączą, dodaj jabłka i podduś przez chwilę. Dodaj orzechy i wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj do masy mleko w proszku i wymieszaj energicznie szpatułką silikonową. Nutellę przełóż do słoika i wystudź. Przechowuj w lodówce.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.

Podsumowując nutella z białej czekolady jest łagodniejszą w smaku wersją tradycyjnego kremu. Nutella z jabłek to świetny pomysł na deser dla dzieci. Nutella jest dobra na deser od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w białej nutelli

Lista alergenów dla białej nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko w proszku
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze białej nutelli

na 100g gotowej potrawy

Biała nutella to źródło węglowodanów prostych oraz tłuszczu. Nutella jest bardzo kaloryczna, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz walczące z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
309.38
402.20
Białko (g)
12.36
16.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
27.75
36.07
Węglowodany przyswajalne (g)
24.90
32.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.85
3.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.86
21.92
Tłuszcze nasycone (g)
7.43
9.65
Tłuszcze nienasycone (g)
9.43
12.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.68
6.08
Brak danych dla: jabłko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.76
6.18
Brak danych dla: jabłko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.00
7.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.33
Brak danych dla: jabłko, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
119.39
155.20
Potas (mg)
578.46
752.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
386.31
502.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białej nutelli 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białej nutelli

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mleko w proszku
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Koszt składników
51.50