Biała kiełbasa z grilla

Opublikowano: 02.04.2021 r., 22:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała kiełbasa z grilla podana z sosami na drewnianej desce.
Biała kiełbasa z grilla
Biała kiełbasa z grilla jest pysznym i efektownym pomysłem na danie z rusztu. Dzięki aromatycznej marynacie smakuje wybornie i przypadnie do gustu każdemu.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 15 min
390 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Biała kiełbasa 5 sztuk (500 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (60 ml)
  • Musztarda 2 łyżki (40 g)
  • Miód 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, kminek mielony, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, folia spożywcza, grill elektryczny

Przepis na białą kiełbasę z grilla krok po kroku

W dużej misce wymieszaj olej, musztardę, miód z ziołami, solą i pieprzem.

Kiełbasy ponacinaj i włóż do miski z marynatą.

Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1h.

Kiełbasę wyciągnij z lodówki bezpośrednio przed grillowaniem, grilluj na nagrzanym ruszcie z każdej strony, tak by była mocno przyrumieniona.

Jak oceniasz przepis na białą kiełbasę z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat białej kiełbasy z grilla

Biała kiełbasa z grilla jest pysznym i aromatycznym daniem, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw. Dzięki pysznej marynacie jej smak jest niepowtarzalny i bardzo wyrazisty.

Przepis jest łatwy i nieskomplikowany, dzięki czemu przygotujesz to danie w kilka chwil. Jeżeli chce się osiągnąć jeszcze bardziej wyrazisty smak wystarczy zostawić kiełbasę w marynacie na dłuższy czas.

Tak przygotowana kiełbasa jest idealna na grilla, jednak sprawdzi się też na przyjęcia w gronie rodzinnym w lżejszej wersji z piekarnika.

Jeżeli zastanawiasz się jak grillować białą kiełbasę, by była soczysta i aromatyczna ten przepis pozwoli ci stworzyć idealne danie. Dodatek miodu i musztardy, a także długi czas marynowania sprawiają, że mięso jest delikatne i sprężyste.

Biała kiełbasa jest tradycyjnym daniem kuchni niemieckiej. Świetnie komponuje się z majerankiem, który podkreśla jej wyjątkowy smak. Cieszy się mniejszą popularnością niż ta bardziej uwędzona, a grillowana smakuje równie dobrze, a nawet lepiej.

Do marynowania sprawdzi się zarówno kiełbasa surowa, jak i parzona.

Marynata do białej kiełbasy na grilla jest niesamowicie aromatyczna i łatwa w wykonaniu. Dodatkowo składa się z kilku produktów, które są w każdej spiżarni. Przez to koszt jej przygotowania jest naprawdę niski, choć wydaje się, że jest ona bardzo wykwintna.

Najlepiej podczas grillowania skorzystać z grilla elektrycznego, ale można też przygotować kiełbasę w piekarniku, czy na patelni grillowej. Kiełbasa zgrillowana nie straci swojej soczystości, ani wybornego smaku.

To świetny przepis dla tych, którzy zastanawiają się jak zrobić białą kiełbasę na grillu, by nie była sucha i nudna. Dodatek dużej ilości przypraw, oliwy i musztardy sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i smakuje wspaniale. Zaskoczy każdego, komu przejadła się już tradycyjna kiełbasa z grilla, gdyż jej smak jest niezwykle wyrazisty i świeży. Kiełbasa dzięki dużej ilości białka i tłuszczu jest niezwykle sycąca i pożywna. Ten przepis będzie idealny dla osób, które ograniczają gluten w swojej diecie, a także tych na diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej.

Alergeny w białej kiełbasie z grilla

Lista alergenów dla białej kiełbasy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze białej kiełbasy z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
322.46
390.18
Białko (g)
11.78
14.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
3.80
4.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.44
4.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
28.71
34.74
Tłuszcze nasycone (g)
9.01
10.90
Tłuszcze nienasycone (g)
19.70
23.84
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.71
17.80
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.99
6.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.12
0.15
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.40
60.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A (µg (mcg))
22.66
27.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.12
1.36
Witamina E (mg)
0.74
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.40
27.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.94
5.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.33
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.98
2.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
454.56
550.02
Potas (mg)
191.68
231.93
Wapń (mg)
11.47
13.88
Fosfor (mg)
126.27
152.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.95
19.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.31
Cynk (mg)
2.01
2.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białej kiełbasy z grilla 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białej kiełbasy z grilla

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała kiełbasa
500 g
5 sztuk
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Musztarda
40 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koszt składników
40.00