Biała kiełbasa z grilla
- Biała kiełbasa - 5 sztuk (500 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
- Musztarda - 2 łyżki (40 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
Przepis na białą kiełbasę z grilla krok po kroku
W dużej misce wymieszaj olej, musztardę, miód z ziołami, solą i pieprzem.
Kiełbasy ponacinaj i włóż do miski z marynatą.
Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1h.
Kiełbasę wyciągnij z lodówki bezpośrednio przed grillowaniem, grilluj na nagrzanym ruszcie z każdej strony, tak by była mocno przyrumieniona.
Więcej informacji na temat białej kiełbasy z grilla
Biała kiełbasa z grilla jest pysznym i aromatycznym daniem, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw. Dzięki pysznej marynacie jej smak jest niepowtarzalny i bardzo wyrazisty.
Przepis jest łatwy i nieskomplikowany, dzięki czemu przygotujesz to danie w kilka chwil. Jeżeli chce się osiągnąć jeszcze bardziej wyrazisty smak wystarczy zostawić kiełbasę w marynacie na dłuższy czas.
Tak przygotowana kiełbasa jest idealna na grilla, jednak sprawdzi się też na przyjęcia w gronie rodzinnym w lżejszej wersji z piekarnika.
Jeżeli zastanawiasz się jak grillować białą kiełbasę, by była soczysta i aromatyczna ten przepis pozwoli ci stworzyć idealne danie. Dodatek miodu i musztardy, a także długi czas marynowania sprawiają, że mięso jest delikatne i sprężyste.
Biała kiełbasa jest tradycyjnym daniem kuchni niemieckiej. Świetnie komponuje się z majerankiem, który podkreśla jej wyjątkowy smak. Cieszy się mniejszą popularnością niż ta bardziej uwędzona, a grillowana smakuje równie dobrze, a nawet lepiej.
Do marynowania sprawdzi się zarówno kiełbasa surowa, jak i parzona.
Marynata do białej kiełbasy na grilla jest niesamowicie aromatyczna i łatwa w wykonaniu. Dodatkowo składa się z kilku produktów, które są w każdej spiżarni. Przez to koszt jej przygotowania jest naprawdę niski, choć wydaje się, że jest ona bardzo wykwintna.
Najlepiej podczas grillowania skorzystać z grilla elektrycznego, ale można też przygotować kiełbasę w piekarniku, czy na patelni grillowej. Kiełbasa zgrillowana nie straci swojej soczystości, ani wybornego smaku.
To świetny przepis dla tych, którzy zastanawiają się jak zrobić białą kiełbasę na grillu, by nie była sucha i nudna. Dodatek dużej ilości przypraw, oliwy i musztardy sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i smakuje wspaniale. Zaskoczy każdego, komu przejadła się już tradycyjna kiełbasa z grilla, gdyż jej smak jest niezwykle wyrazisty i świeży. Kiełbasa dzięki dużej ilości białka i tłuszczu jest niezwykle sycąca i pożywna. Ten przepis będzie idealny dla osób, które ograniczają gluten w swojej diecie, a także tych na diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej.
Alergeny w białej kiełbasie z grilla
Lista alergenów dla białej kiełbasy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze białej kiełbasy z grilla
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.