Dania z białej kapusty

Potrawy z białej kapusty
Dania z białej kapusty

W polskiej kuchni biała kapusta zajmuje miejsce szczególne i jest podstawą wielu tradycyjnych dań, jak bigos, kapusta zasmażana czy gołąbki. Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i obecnie nie występuje w stanie dzikim. Kapusta biała ma dużą ilość witaminy C i dobrze działa na odporność organizmu. Jest warzywem bardzo uniwersalnym, które można jeść w formie surowej lub gotowanej. Z kapusty robimy dania zarówno na ciepło jak i na zimno. Szczególnie dobrze sprawdza się jako składnik sałatek do obiadu robionych na zimno lub na ciepło.

Biała kapusta na wiele sposobów - najsmaczniejsze dania z kapustą

Niegdyś tradycyjny polski obiad nie mógł się obyć bez kapusty zasmażanej. Tradycyjne dania kuchni polskiej to bigos i gołąbki, w których kapusta odgrywa główną rolę. Biała kapusta jest obecna w kuchni polskiej od XV wieku i nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Lubimy kapustę zarówno kiszoną jak i surową czy gotowaną. Doradzamy jakie dania można ugotować z kapusty i przedstawiamy najciekawsze przepisy z kapusty białej.

Właściwości białej kapusty w kuchni i dla zdrowia

Biała kapusta - zastosowanie kulinarne i właściwości prozdrowotne

Biała kapusta stanowi formę kapusty głowiastej, która występuje w dwóch kolorach: białym i czerwonym. Roślina ta jest wyłącznie hodowana przez człowieka. Nie występuje w stanie dzikim. Co ciekawe najwięcej kapusty uprawia się w Chinach i Indiach. Warzywo to pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, zaś do Polski uprawa jej dotarła w XV wieku.

Właściwości prozdrowotne kapusty są nieocenione. Kapusta biała ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga przy anemii, obrzękach, wrzodach żołądka. Tradycyjnie liście kapusty przykłada się na obrzęki, rany, zakażenia, oparzenia, stłuczenia czy bóle reumatyczne.

Kapusta posiada liczne witaminy i składniki mineralne, a przede wszystkim dużą ilość witaminy C. Kapusta poprawia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Za szczególnie zdrową uchodzi kapusta kiszona.

Biała kapusta w kuchni polskiej

W kuchni polskiej kapusta zajmuje poczesne miejsce. Jeszcze do niedawna typowym daniem na obiad w Polsce był kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Klasycznym daniem polskiej kuchni jest bigos, którego podstawą jest kapusta surowa i kiszona. W Polsce chętnie jada się kapustę kiszoną także w postaci surówek czy zup.

Z kapusty białej możemy zrobić bardzo różne dania. Wykorzystujemy ją w formie surowej, gotowanej i kiszonej. Najpopularniejsze dania z białej kapusty w kuchni polskiej:

  • surówki z kapusty,
  • kapusta zasmażana,
  • bigos,
  • gołąbki,
  • kapuśniak i kwaśnica.

Najciekawsze przepisy na dania z białej kapusty surowej i kiszonej

Surowa kapusta biała - jakie surówki można z niej zrobić

Najbardziej popularną na świecie surówką z białej kapusty jest sałatka Coleslaw. Sałatka ta świetnie nadaje się zarówno do obiadu, jak i do kanapek na kolację, czy też jako samodzielne danie na podwieczorek.

Przepis na tę surówkę powstał prawdopodobnie jeszcze w starożytności, zaś nazwa pochodzi z Holandii. Jako podstawowych składników używa się białej kapusty, marchewki i cebuli. Natomiast zmodyfikowany przepis może zawierać jabłko lub ananasa. Sos do sałatki colesław jest bardzo ważny i nadaje jej nieco ostry smak. Oryginalny sos robi się z majonezu, octu winnego i soku z cytryny. Niektórzy upraszczają ten przepis i po prostu podają sałatkę z poszatkowanej kapusty, pokrojonego jabłka i majonezu.

Surowa, poszatkowana kapusta może posłużyć jako składnik wielu surówek do obiadu. Jednak ma ona dość intensywny smak, dlatego też należy go złagodzić. Dobrym dodatkiem do kapusty jest jabłko, utarta marchewka, czosnek czy cebula. Sałatkę polewamy zwykle oliwą z oliwe, sosem winegret lub majonezem, czy też sosem jogurtowym.

Bigos - klasyczny przepis polskiej kuchni

Bigos stanowi flagowe danie kuchni polskiej. Robi się go także na Litwie i na Białorusi. Powstał on prawdopodobnie z ludowego dania jednogarnkowego z mięsa i warzyw. Z czasem powstało danie składające się głównie z popularnej i taniej kapusty kiszonej, szczególnie że kapustę kiszoną można długo przechowywać i była łatwo dostępna.

Jest to danie dość łatwe do zrobienia, lecz czasochłonne. Prawdziwy bigos należy gotować kilka dni. Dlatego też tradycyjny bigos coraz rzadziej pojawia się na codziennym stole. Natomiast stanowi on ważną przystawkę w czasie świąt. Bigos podaje się z chlebem, z ziemniakami, lub jako danie do mięsa.

Bigos robi się bardzo łatwo, gdyż w zasadzie gotuje się sam. Jednak wymaga długiego gotowania. Podstawowym składnikiem bigosu jest biała kapusta surowa i kiszona. Drugim ważnym składnikiem jest mięso i wędliny. Najsmaczniejszy bigos wychodzi z mieszanki różnych mięs, szczególnie tłustych oraz kiełbas. Do bigosu nadaje się wieprzowina i drób. Ponadto dodajemy też dodatki jak cebula, suszone grzyby, śliwki suszone, czy koncentrat pomidorowy.

Przepisy na dania z gotowanej kapusty

Jeszcze w XX wieku tradycyjny, polski obiad składała się z kotleta schabowego, ziemniaków i kapusty. Najbardziej popularną sałatką do obiadu, podawaną na ciepło, była kapusta zasmażana. Robi się ją głównie ze świeżej kapusty, choć można ją zrobić także z kiszonej. Jest to danie proste i łatwe do zrobienia. Wystarczy poszatkować kapustę i ugotować. Następnie robimy na patelni zasmażkę i wlewamy do garnka z kapustą.

Klasycznym daniem kuchni polskiej z kapusty są gołąbki, czyli mięso zawijane w liście kapusty. Potrawa ta popularna jest w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, gdzie kapusta była typowym jedzeniem biedniejszych warstw społeczeństwa. Co ciekawe, gołąbki jada się także w niektórych regionach USA oraz w Szwecji i Finlandii.

Tradycyjnie farsz robimy z mięsa wieprzowego z ryżem lub kaszą. Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty. Niestety danie to jest dość pracochłonne i zazwyczaj tradycyjne gospodynie domowe robiły dużą ilość gołąbków. Aby uzyskać liście do zawijania, główkę kapusty gotuje się w całości. Następnie robimy gołąbki, układamy w dużym garnku wyłożonym na dnie liśćmi kapusty, zalewamy bulionem i sosem pomidorowym i gotujemy.

Jakie dania można zrobić z kapusty kiszonej

Kapusta kiszona znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jak wszystkie kiszonki, wpływa ona korzystnie na florę bakteryjną jelit. Kapusta kiszona jest bogata w witaminę C. Dzięki niej uporano się z plagą szkorbutu na statkach dalekomorskich. Choroba zanikła, gdy zaczęto zabierać na statki beczki z kapustą kiszoną. Ponadto kapusta kiszona wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu i dobrze wpływa na krążenie. Kapusta kiszona jest powszechnie dostępna w polskich sklepach. Jednak można ją dość łatwo zrobić samemu w słoikach.

Głównym daniem kuchni polskiej z kapusty kiszonej jest bigos. Z kapusty kiszonej można również ugotować kapustę zasmażaną jako sałatkę do obiadu. Wykonanie jej jest bardzo proste. Gotujemy kapustę kiszoną. Następnie należy zeszklić cebulkę na patelni, dodać ugotowaną kapustę i podsmażyć.

Z kapusty kiszonej robimy pyszne zupy, jak kapuśniak czy kwaśnica. Warto pamiętać o ważnej zasadzie, że kapustę kiszoną do zupy należy ugotować osobno. Kapuśniak możemy zrobić także z kapusty świeżej. Najczęściej kapuśniak robi się na wywarze z boczku, zaś wegetarianie robią go jako zwykła zupę jarzynową z dodatkiem gotowanej kapusty kiszonej.

Klasycznym daniem kuchni regionalnej z rejonów górskich jest kwaśnica, czyli zupa z kiszonej kapusty i mięsa. Do kwaśnicy tradycyjnej nie dodaje się żadnych warzyw, jak marchewka itp. Podaje się ja z ziemniakami ugotowanymi osobno.

W polskiej kuchni regionalnej znane jest danie pod nazwą parzybroda. Danie to robi się z gotowanych ziemniaków z kapustą kiszoną i świeżymi skwarkami ze słoniny. Parzybrodę często przyprawia się na ostro pieprzem i podaje na ciepło jako danie obiadowe.

Dania z białej kapusty - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto