Bezmięsny farsz do naleśników

Opublikowano: 25.06.2022 r., 9:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bezmięsny farsz do naleśników
Bezmięsny farsz do naleśników
Naleśniki pysznie smakują nie tylko na słodko, poznaj mój dzisiejszy przepis na bezmięsny farsz do naleśników i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
45 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Masło klarowane 2 łyżki (20 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Świeże leśne grzyby 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na bezmięsny farsz do naleśników krok po kroku

Masło klarowane rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno posiekaną cebulę i delikatnie zeszklij.

Dodaj posiekaną na mniejsze kawałki kapustę i podsmaż delikatnie.

Na samym końcu wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.

Wszystko razem podsmażaj, gdy farsz będzie odpowiednio miękki i ciepły zawiń go w naleśniki.

Jak oceniasz przepis na bezmięsny farsz do naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat bezmięsny farszu do naleśników

Naleśniki są pyszne nie tylko w wersji na słodko, ale też na wytrawnie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy

przepis na bezmięsny farsz do naleśników.

Będzie to nie tylko dobre rozwiązanie na bezmięsny obiad, ale też farsz sprawdzi się idealnie na Święta. Za jego pomocą w prosty sposób przygotujesz krokiety lub pierogi.

Zatem jak zrobić bezmięsny farsz do naleśników? Mój powstał na bazie dwóch głównych składników.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, grzyby suszone lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.

Wystarczy, że kapustę poszatkujesz drobno. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Masło klarowane rozpuść na patelni, dodaj posiekaną cebulkę i krótko zeszklij.

Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i delikatnie podsmażaj, dodaj odrobinę wody i duś na niewielkim ogniu.

Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.

Na końcu dodaj grzyby i odrobinę wody, duś na niewielkim ogniu do uzyskania miękkości wszystkich składników. Nasz bezmięsny farsz do naleśników jest gotowy, wystarczy, że przygotujesz ciasto na naleśniki.

Ten wegetariański farsz jest uniwersalny, dlatego możesz przygotować z nim domowe krokiety lub tradycyjne pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już znasz mój pomysł na warzywny farsz, spróbuj sam i przekonaj się, jaki jest smaczny i dobry dla całej rodziny.

Alergeny w bezmięsnym farszu do naleśników

Lista alergenów dla bezmięsny farszu do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze bezmięsny farszu do naleśników

na 100g gotowej potrawy

Farsz możesz przygotować też bez dodatku grzybów, jednak bardzo zachęcam do dodatnia chociaż odrobiny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
45.97
45.97
Białko (g)
1.28
1.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.67
4.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
2.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.85
2.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
1.88
Tłuszcze nienasycone (g)
0.97
0.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.79
0.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.18
Cholesterol (mg)
8.05
8.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
23.22
23.22
Witamina B6 (mg)
0.12
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
11.21
11.21
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.03
Witamina E (mg)
0.08
0.08
Retinol (µg (mcg))
22.12
22.12
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.08
0.08
Niacyna (mg)
0.72
0.72
Foliany (µg (mcg))
21.51
21.51
Beta karoten (µg (mcg))
10.68
10.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
445.05
445.05
Potas (mg)
187.18
187.18
Wapń (mg)
23.83
23.83
Fosfor (mg)
31.83
31.83
Magnez (mg)
11.58
11.58
Żelazo (mg)
1.10
1.10
Cynk (mg)
0.24
0.24
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny bezmięsny farszu do naleśników 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bezmięsny farszu do naleśników

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Świeże leśne grzyby
125 g
1/2 szklanki
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 125 g
Koszt składników
44.00