Przepis na bezmięsny farsz do naleśników krok po kroku
- Masło klarowane 20 g 2 łyżki
- Kapusta kiszona 500 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Świeże leśne grzyby 125 g 1/2 szklanki
Masło klarowane rozgrzej na patelni.
Wrzuć drobno posiekaną cebulę i delikatnie zeszklij.
Dodaj posiekaną na mniejsze kawałki kapustę i podsmaż delikatnie.
Na samym końcu wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
Wszystko razem podsmażaj, gdy farsz będzie odpowiednio miękki i ciepły zawiń go w naleśniki.
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Bezmięsny farsz do naleśników - cechy przepisu
Więcej o bezmięsnym farszu do naleśników
Naleśniki są pyszne nie tylko w wersji na słodko, ale też na wytrawnie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy
przepis na bezmięsny farsz do naleśników.
Będzie to nie tylko dobre rozwiązanie na bezmięsny obiad, ale też farsz sprawdzi się idealnie na Święta. Za jego pomocą w prosty sposób przygotujesz krokiety lub pierogi.
Zatem jak zrobić bezmięsny farsz do naleśników? Mój powstał na bazie dwóch głównych składników.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, grzyby suszone lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.
Wystarczy, że kapustę poszatkujesz drobno. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
Masło klarowane rozpuść na patelni, dodaj posiekaną cebulkę i krótko zeszklij.
Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i delikatnie podsmażaj, dodaj odrobinę wody i duś na niewielkim ogniu.
Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.
Na końcu dodaj grzyby i odrobinę wody, duś na niewielkim ogniu do uzyskania miękkości wszystkich składników. Nasz bezmięsny farsz do naleśników jest gotowy, wystarczy, że przygotujesz ciasto na naleśniki.
Ten wegetariański farsz jest uniwersalny, dlatego możesz przygotować z nim domowe krokiety lub tradycyjne pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już znasz mój pomysł na warzywny farsz, spróbuj sam i przekonaj się, jaki jest smaczny i dobry dla całej rodziny.
Wartości odżywcze bezmięsny farszu do naleśników
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w bezmięsnym farszu do naleśników
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na bezmięsny farsz do naleśników
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na bezmięsny farsz do naleśników
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bezmięsnym farszu do naleśników
Lista alergenów dla bezmięsny farszu do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane